De financiële zorgen van Philip Cracco

cracco_00
(Foto: Vier)

“Het is verdorie niet gemakkelijk om zo’n kapitaal te beheren. Ik durf ook gerust toe te geven dat ik daar helemaal niets van ken. Want ik ben een ondernemer, geen beleggingsexpert. Ik heb één tip voor ondernemers die hun bedrijf willen verkopen: doe het niet. Toch niet als je vooral hoopt om minder zorgen te hebben.” Dat zegt ondernemer Philip Cracco in gesprek met de krant De Tijd. Cracco, 54 jaar, incasseerde een groot vermogen bij de verkoop van zijn uitzendbedrijf Accent Jobs. Nu is hij bekend van de TV-serie ‘The sky is the limit‘ en als eigenaar van het horlogemerk Rodania.“Waarom werkt u mee aan de tv-reeks ‘The Sky Is The Limit’?”, wil de krant weten. “Het credo van vroeger – Pour vivre heureux, vivons caché – bestaat niet meer, zegt Cracco. Mensen vinden op internet toch al alles over mij. Ze weten zelfs hoeveel er op mijn rekening staat. Het heeft dus geen enkele zin dat ik me wegstop. En het programma levert me ook iets op. De naamsbekendheid van Rodania en het jongerenmerk Manfred+Cracco is er sinds ‘The Sky Is The Limit’ op vooruitgegaan, zeker bij jonge mensen.”

De ondernemers is trouwens niet te spreken over de aanhoudende lage rent. “Ik heb geen rendement meer op mijn centen. Ik zou heel tevreden zijn mocht ik alles op een spaarboekje kunnen zetten en daar 2 procent intrest voor krijgen. Meer vraag ik niet. Maar nu brengt het spaargeld helemaal niets op. Erger nog: het wordt zelfs minder waard.”

Zelfs bij een “folieke” blijft het ondernemen vooraan staan. “Ik heb al zes oldtimers gekocht. Maar zoals bij alles wat ik doe, wil ik daar ook wat rendement uit halen. Ik koop alleen oldtimers waarvan ik weet dat de waarde nog verder zal stijgen.”

En over zijn prostaatkanker: “Dat is voor mij toch de aanleiding geweest om nog verschillende zaken in orde te brengen. Al heb ik op relatief jonge leeftijd al het meeste van mijn successieplanning geregeld. Ik heb altijd al goed begrepen dat je in het leven slechts zeker bent van twee dingen: death and taxes, de dood en belastingen.”