“Flamant Rose”, liefdesboot van Edith Piaf is te koop voor 2,2 miljoen euro

In Londense haven van Wapping ligt de “Flamant Rose” te wachten op een nieuwe eigenaar. Het veilinghuis Sotheby’s zet een prijs van 2 miljoen Britse pond voorop. De 30 meter lange woonboot was van 1945 tot 1949 overal in Frankrijk te zien op plaatsen waar de populaire zangeres Edith Piaf optrad. In diezelfde vier jaar had Piaf een bevlogen liefdesrelatie met de Franse bokser Marcel Cerdan, misschien wel de beste Franse bokser aller tijden. Haar relatie met de gehuwde Cerdan was volop inzet van de Franse populaire pers. De “Flamant Rose” was hun liefdesnest. Geheel eigen aan het leven van Piaf eindigde haar relatie met Cerdan in tragiek. Op vraag van zijn geliefde nam de bokser in 1949 het vliegtuig naar New York waar Piaf op hem wachtte. Maar daar zou hij nooit aankomen. Het vliegtuig stortte neer boven de Azoren. Alle 48 inzittenden overleefden de crash niet. De toen 34-jarige Piaf zou het verlies van de ‘liefde van haar leven’ nooit echt achter zich kunnen laten.De “Flamant Rose”, vertaald de “Roze flamingo”, wordt verkocht door hypnotiseur en auteur Valerie Austin. De echtgenoot van mevrouw Austin, collega-hypnotiseur en auteur James Pool, kocht het cruiseschip 25 jaar geleden voor haar als een geschenk tijdens de eerste jaren van hun huwelijk. (Lees verder onder de foto montage)

De boot valt op door zijn zware ijzeren romp. Volgens Austin is die ‘spiritueel elektrisch geladen’. “Ik heb nogal wat paranormaal begaafden aan boord gehad en ze houden allemaal van het gevoel ervan.” zo zegt ze. Hoewel groot genoeg voor drie slaapkamers heeft de 150 jaar oude boot er maar één, versierd met gouden gordijnen, schapenwolken, een gecapitonneerd crèmekleurig plafond en muren en een vrijstaand gouden bad “voor een boudoir gevoel”. Boven heeft het open hoofddek met goud omzoomde muren voorzien van patrijspoorten, een kombuis, een studeerkamer en een ruime salon, met crèmekleurige lederen stoelen, die uitkomen op het ruime buitenterras. Valerie Austin, een Brexiteer, heeft de boot ook uitgeleend aan Nigel Farage om een bedankfeestje te organiseren voor enkele van de belangrijkste Brexit-donoren. (Lees verder onder de foto)

Edith Piaf en haar geliefde Marcel Cerdan

Marcel Cerdan, van Marokkaanse afkomst, huwt in 1943 met de Spaanse Marinette Lopez. De bruiloft wordt gekenmerkt door de tussenkomst van een vrouw die verliefd is op de bokser en die in de kerk enveloppen uitdeelt waarop staat dat Marcel alleen haar liefheeft. In de eerste twee jaar van hun huwelijk krijgt het echtpaar drie zonen. Maar dan wordt Cerdan verliefd op de zangeres Edith Piaf. Wanneer zijn vrouw de overspelige relatie van haar echtgenoot en hun liefdesboot ontdekt via persartikelen, probeert hij die te verklaren als niets meer dan een hechte vriendschap. Na de dood van Marcel Cerdan werden zijn vrouw Marinette en zijn minnares Edith Piaf bevriend en gingen ze afwisselend bij elkaar op bezoek. De oudste zoon van het gezin, Marcel Jr., verliet Casablanca om zich bij Piaf in Parijs te vestigen kort voor haar dood.

In december 1949 is Edith Piaf in New York waar ze gaat optreden. Op dat moment verneemt Cerdan dat hij naar New York moet voor een boksmatch tegen de Amerikaan Jake LaMotta. Opgeroepen door zijn minnares, haastte de bokser zich om haar te vergezellen. “Neem het vliegtuig, de boot is te veel!” zegt ze in een telegram. Cerdan slaagt er in drie tickets te kopen voor de vlucht Air F-BAZN en dat hoewel het vliegtuig is volgeboekt. Madame Erdmann, directeur van een parfumhuis, en een Amerikaans echtpaar, Edith en Philipp Newton, nemen een latere vlucht. De legende wil dat Cerdan alleen mee kon op deze vlucht dankzij de vriendelijkheid van dit echtpaar dat hem zijn stoelen gaf zodat hij zich zo snel mogelijk bij de beroemde zangeres kon voegen.

Om 02.55 uur in de nacht van 27 op 28 december 1949 wacht de luchthavencontrole van Santa-Maria op de landing van de Lockheed Constellation-vlucht voor een tussenstop, maar zonder resultaat. Het vliegtuig stortte neer tussen de berg Redondo en Pico de Vara boven de Azoren. Om 17.10 uur wordt het wrak gevonden. Er zijn geen overlevenden. De bokser wordt geïdentificeerd door zijn horloges: de eerste, een geschenk van Edith Piaf, in de Amerikaanse tijd en de andere, die van zijn officiële leven, in Franse tijd.