FNG slorpt Miss Etam (en Brantano) op

miss etamDe Belgische modedistributeur FNG, gekend van de merken Fred & Ginger, CKS, Claudia Sträter en Steps en de Nederlandse groep Van de Schoor, met R&S Retail gekend van het merk Miss Etam en goed voor 90 winkels in Nederland, gaan samensmelten. Concreet gaat R&S Retail via een ruilbod de hele FNG Group overnemen. Daarbij worden de huidige hoofdaandeelhouders van FNG Group de nieuwe hoofdaandeelhouders van R&S Retail met circa twee derde van de aandelen. Het gaat naast de FNG-oprichters Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke om Emiel Lathouwers, gekend als oprichter van AS Adventure. Econopolis van Geert Noels stapt uit de ambitieuze retailgroep die samen met Wouter Torfs recent ook de groep Brantano overnam. Bedoeling is dat ook die laatste op termijn opgaat in de nieuwe fusiegroep. Eindresultaat moet dan een retailgroep zijn met 500 miljoen euro omzet, 3.500 werknemers en een notering op de Amsterdamse beurs via R&S Retail.Een en ander werd bekend nu de directie van het overgenomen Brantano haar plannen heeft voorgesteld die ze heeft met de schoenwinkelketen. Die keten telt 125 baanwinkels over heel België. Honderd winkels worden vernieuwd, maar de 25 andere hebben geen toekomst meer bij Brantano. “19 winkels willen we verkopen aan de Franse schoenwinkelketen Chausséa’, zegt Rens van de Schoor, de CEO van Brantano. Chausséa heeft al elf winkels in ons land en wil zijn winkelpark uitbreiden. De keten heeft haar interesse in onze winkels getoond. We zijn overeengekomen dat ze ook het personeel overnemen tegen dezelfde loonvoorwaarden die het nu heeft.”

Drie Brantano’s, die sinds 2015 uitsluitend de oude collecties van de keten verkopen (outlet), sluiten de deuren. Die sluiting is al geregeld. De toekomst van nog drie andere winkels is onzeker. Ze zullen niet doorgaan onder de Brantano-vlag. “We hopen ze te kunnen verkopen aan andere ketens”, zegt Van de Schoor.

De Nederlander, die Brantano begin dit jaar overnam met de hulp van de Vlaamse modeondernemers Wouter Torfs en Dieter Penninckx, had gisterenavond ook goed nieuws voor zijn personeel. Hij zal 50 miljoen euro investeren in de winkels. Hij wil ze vernieuwen en er ook kleding in aanbieden. “Na de zomer willen we zes tot acht winkels vernieuwen en analyseren wat voor resultaat dat geeft. Vanaf begin 2017 willen we in drie jaar tijd zo’n honderd winkels vernieuwen.” Het magazijn van Brantano blijft in Erembodegem, maar het is de bedoeling het hoofdkantoor te verhuizen naar Mechelen. “We willen de hoofdzetel onderbrengen in de gebouwen van de modegroep FNG van Dieter Penninckx”, zegt Van de Schoor.