Focquet versterkt vermogen

De Brusselse familie Focquet, eigenaar van de groep Soconord, wapent zich voor een moeilijke toekomst. Ze versterkt haar vermogen met 10 miljoen frank. Soconord is specialist in de toelevering van pijpleidingen aan de offshore- en olieindustrie. 70 procent van haar omzet haalt ze in Egypte. Niet bepaald de meest bloeiende markt op dit moment.Soconord boekte in 2014 een groepsomzet van 20 miljoen euro tegenover 15 miljoen in 2013. Het moederbedrijf is nog steeds grotendeels gericht op de Egyptische markt, goed voor 70 procent van de omzet terwijl de overige 30 procent in Zuid-Oost Azië wordt gerealiseerd. De dalende omzet zorgde in 2013 voor lichte verliescijfers terwijl in 2014 break even werd gedraaid. Kernbedrijf van Soconord in België is de producent van pijpleidingen Tubemeuse, een bedrijf dat eind van de vorige eeuw in de nasleep van de crisis in de staalsector werd overgenomen.

In april van dit jaar werd Soconord door een Indische rechtbank veroordeeld in een dossier dat meer dan 20 jaar oud is. Soconord moet daarvoor 150.000 Euro betalen, verhoogd met een jaarlijkse rente van 18 procent. Hoewel ze dat buitensporig vindt, legt ze toch een reserve aan van 650.000 euro.

In 2013 keerde het moederbedrijf een dividend uit van 21 miljoen euro. 10 miljoen euro daarvan werd nu omgezet in vers kapitaal voor de groep. Het vermogen van de familie Focquet stijgt na de operatie tot 57 miljoen euro, goed voor de 225ste plaats in onze ranglijst.