Fondation Mons 2015 mikt nu op 2025

marsDe vzw Fondation Mons 2015 heeft zichzelf omgevormd tot Fondation Mons 2025. De organisator van de stad Bergen als Europese, en Waalse, culturele hoofdstad wil in 2015 een culturele Biënnale op poten zetten. De vzw beschikt nu over een vermogen van 4,4 miljoen euro dat ze wil optrekken tot 10 miljoen in 2025. Toch blijven er nog heel wat vragen in te vullen. Bijvoorbeeld wat de rol, en kostprijs, zal zijn van het Bergense cultureel centrum Le Manège dat door de stichting werd overgenomen. Dat centrum werd herdoopt in Mars en gaat nu verder als onderdeel van de stichting.Mons 2015 was een paradepaardje van toenmalige PS-premier en huidige burgemeester van Bergen Elio Di Rupo. De stichting kon beschikken over een budget van 70,5 miljoen euro waarvan 61,6 miljoen belastingsgeld afkomstig van de verschillende regeringen en instellingen van het land. Volgend DI Rupo zou voor elke geïnvesteerde euro in Bergen 6 euro extra worden gecreëerd in de economie. Een boude uitspraak die was gebaseerd op een gelijkaardige stelling van de burgemeester van Rijsel Martine Aubry.

Nu het tijd is voor een evaluatie van het culturele gebeuren, steken al snel politieke meningsverschillen de kop op, vooral tussen de socialistische PS en de liberale MR. Die laatste zit in Wallonië, Brussel en in Bergen in de oppositie. Al snel werd duidelijk dat de uitspraak van Aubry enigszins verkeerd geïnterpreteerd was. Aubry bedoelde niet dat er een economische multiplicator van 6 zou zijn. De burgemeester van Rijsel had het over een multiplicator van 6 inzake perceptie en naambekendheid van de stad Rijsel. De stichting in Bergen zegt dat het 2,1 bezoekers heeft ontvangen in 2015 waarvan 580.000 betalende gasten, cijfers die door de MR in twijfel worden getrokken.

manege
Het cultureel centrum Le Manège, ondertussen herdoopt in Mars.

De Federatie Brussel-Wallonië liet ondertussen een audit uitvoeren naar de stichting. Daarop volgde het ontslag van de twee topfiguren wegens te duur. 20 van de 110 werknemers werden ontslagen. Het cultureel centrum Le Manège kreeg de nieuwe naam Mars. De stichting zegt zich daarmee klaar te maken voor het volgende decennium. De Nationale Loterij verlengde alvast haar subsidie voor de stichting.