Fons Walder stapt in Lucas Bols en in kunst

lucas-bols-_-cocktailsDe chocoladebaron Fons Walder en zijn echtgenote Corrine De Kuyper hebben 5,4 % gekocht van de bekende Nederlandse beursgenoteerde jeneverstoker Lucas Bols. Volgens Walder gaat het om een pure private investering die rendement moet opleveren. Bols is geen onbekende voor Walder. Zijn echtgenote is een telg uit het geslacht De Kuyper, gekend van de gelijknamige Schiedamse likeurgroep. De operatie verloopt over de holding Enix. Mevrouw Corrine De Kuyper heeft ondertussen de private kunstverzameling uit de holding Enix afgesplitst en ingebracht in Cwart, een kunstgalerij annex winebar en restaurant die in Knokke-Heist wordt uitgebouwd in de Grote Keuvelhoeve.Fons Walder is momenteel vooral gekend als drijvende kracht achter de chocoladegroep Sweet Products-Baronie met belangrijke productiecapaciteit in België. Toch zijn de lijnen naar Bols evident. Via zijn echtgenote werd Walder aandeelhouder van de likeurgroep De Kuyper. Die bezat onder meer het bedrijf Baronie dat likeurbonbons maakte. Dat werd de startbasis van Walders chcolade-imperium. Zijn introductie in Vlaanderen liep via de overname van de radiatorenproducent Superia die hij saneerde en met winst verkocht.

Voor het boekjaar dat afliep in april van dit jaar toont zijn groep een omzet van 531 miljoen euro (495 miljoen in 2015), goed voor een operationele cash flow van 44 (38) miljoen euro en een netto winst van 14,7 (12,5) miljoen euro.

cwartCorrine De Kuyper werkt ondertussen aan de uitbouw van de kunstgalerij Cwart die een onderkomen vind in de Keuvelhoeve in Knokke-Heist, erkend als bouwkundig erfgoed. Het hoevecomplex van 3,8 hectare stond enige tijd terug te koop voor 3,2 miljoen euro. De website belooft een combinatie van kunst en culinair genot maar is nog niet actief.