Forbes of de Amerikaanse eigenwijsheid

België is voor de Amerikanen niet meer dan een navelputje in de wereld, zo zei een Amerikaanse journalist me ooit, als je er van ver naar kijkt, zie je er gewoon over.” Dat geldt zeker voor het magazine Forbes en hun jaarlijkse miljardairslijst. België telt 19 miljardairs, Forbes kent er daar slechts één van. Marc Coucke hadden ze vorig jaar ontdekt maar hebben ze dit jaar ten onrechte terug uit hun lijst gegooid. Ze begrijpen het niet. De vennootschap Alychlo, sleutelholding van Marc Coucke, beschikte eind maart 2016 over 1,3 miljard euro waarvan 939 miljoen beschikbare reserves. Forbes daarentegen kijkt enkel naar de neerwaartse koers van Perrigo. Wanneer Coucke in 2015 Omega Pharma verkocht aan Perrigo werd een deel van het overnamebedrag uitbetaald in Perrigo-aandelen.



Het ziet er niet goed uit voor vermogend België, toch niet als het van Forbes afhangt. De enige Belgische miljardair die Forbes kent is Albert Frère en de Franstalige investeerder heeft de al gezegende leeftijd van 91 jaar bereikt. Wanneer Frère het tijdelijke voor het eeuwige inwisselt, zal België, volgens Forbes dan toch, geen miljardairs meer hebben. Daarmee zien ze dan meer dan 30 miljard euro opgebouwd vermogen over het hoofd. Om nog te zwijgen over de bijna 50 miljard in AB Inbev. Laten we hopen dat dit alles het gevolg is van de Nederlandse onkunde van de Amerikanen en geen afspiegeling is van de kwaliteit van de rest van hun ranking.

We hebben een record aantal miljardairs, maar waarom zijn het er niet meer?” zo vraagt Forbes zich vandaag af bij de publicatie van hun miljardairs overzicht. Het antwoord is bij deze gegeven: omdat ze de Belgische miljardairs niet kennen.