FPIM stapt in halfgeleider start-up Epigan

Het jonge bedrijf Epigan heeft zijn kapitaal opgetrokken met 2,4 miljoen euro tot 11,3 miljoen euro. Epigan ontwikkelt in zijn vestiging in Hasselt de productie van energiezuinige halfgeleiders. Vijfde en nieuwe aandeelhouder van het bedrijf is de FPIM, de Federale Particpatie en Investeringsmaatschappij. In een commentaar zegt Epigan CEO Marianne Germain dat het bedrijf industrieel op schema zit. De verse middelen moeten dienen om de expansie op de Aziatische markt te ondersteunen en maar ook om nieuwe materiaaltechnieken mogelijk te maken.



Epigan, een spin-off van Imec, telt nu vijf financiële partners. Naast FPIM zijn dat de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM), het Leuvense Capricorn durffonds van Jos Peeters, de durfkapitaaltak van het Duitse technologieconcern Bosch en het Chinees-Europees fonds A Capital. Het management van Epigan bezat tot voor de huidige kapitaalverhoging 23 % van het kapitaal maar volgde niet en ziet zijn positie dus licht verwateren.

Epigan ontwikkelt GaN halfgeleiders die zijn gecoat met galliumnitride. Die zijn iets zuiniger dan de klassieke silicium soortgenoten. De Gan halfgeleiders kennen vele toepassingen, onder meer in de G5 ontwikkeling in de telecom sector. De 10 werknemers van Epigan bedienen verschillende tientallen klanten waarvan 5 kernklanten die vaste afnemer zijn. Over 2016 boekte de start-up een verlies van 1,3 miljoen euro tegenover een verlies van 1,4 miljoen in 2015.