Francis De Clerck zet CEO aan de deur

Francis De Clerck
Francis De Clerck

Geert Roelens stapt op als CEO van de textielgroep Beaulieu. Ook de personeelsdirecteur Steven Ryon houdt het voor bekeken bij de telgen van de vorig jaar overleden Roger De Clerck. Die laatste zijn zoon Francis De Clerck neemt voorlopig de touwtjes in handen bij Beaulieu. Geen van de betrokkenen geeft commentaar bij de feiten. Wel wordt gezegd dat het gaat om een diep en persoonlijk conflict. Financieel boert Beaulieu niet slecht. Het lijkt om een botsing tussen culturen te gaan.Geert Roelens stapte in 2011 over van de staaldraadgroep Bekaert naar Beaulieu. Hij nam er het roer over van Francis De Clerck. Daarbij kreeg hij de opdracht mee het marktaandeel fors uit te breiden. Tussen 2012 en 2015 investeerde hij jaarlijks gemiddeld 100 miljoen euro in overnames en nieuwe fabrieken wereldwijd, onder meer in het succesvolle vinyl vloerbedekking.

De familie De Cleck staat bekend voor haar eigenzinnig optreden. In de krant de Tijd zegt sectorkenner Bernard Thiers dat de cultuur van Bekaert die Roelens meebracht niet strookte met die van Beaulieu. “Eigenlijk waren we in heel de sector verbaasd dat het zo lang geduurd heeft tussen Roelens en De Clerck.” aldus Thiers.

Eind vorig jaar liet Roelens zich in een interview ook kritisch uit over de fiscale boetes en een gerechtelijk onderzoek naar een witwasoperatie, die het bedrijf nog steeds boven het hoofd hangen. “Het zou ons bedrijf deugd doen, mocht dat dossier eindelijk opgelost raken”, verklaarde hij toen. “Die zaken staan voor het personeel in schril contrast met de herwonnen dynamiek en vertrouwen. Het is alsof je optrekt en tegelijk op de rem staat.”