Frank Vandecruys neemt Franse Defrancq over

De ondernemer Frank Vandecruys neemt met zijn holding Fedrus de Franse groep Defrancq over. Defrancq is gevestigd in het Noord-Franse Courcelles en is net als Fedrus specialist in materialen voor daken en gevels. Het bedrijf telt 150 werknemers en is goed voor een omzet van 40 miljoen euro. Defrancq is ook aanwezig met verkooppunten in België en Nederland. De overname is echter klein bier vergeleken met de eerder aangekondigde overname van de groep VMZinc door Fedrus. Die laatste overname is nu ook afgerond. Het vermogen van Vandecruys stijgt in een eerste herberekening van 43 naar 105 miljoen euro.Met VMZinc krijgt Vandecruys er zeven grote fabrieken bij: drie in Frankrijk en telkens een in Zwitserland, Slovakije, Duitsland en Vilvoorde. Goed voor 400 miljoen euro omzet en 950 personeelsleden extra. Fedrus staat nu voor als Belgische bouwmaterialengroep voor een omzet van 280 miljoen omzet, een cash flow van 20 miljoen euro en 630 personeelsleden. Fedrus is voor 67 % in handen van Vandecruys. ING en Sofindev zijn de andere aandeelhouders met respectievelijk 14 en 16%. Vandecruys steekt niet weg dat beide financiële partners geholpen hebben bij de overname van VMZinc.

Frank Vandecruys: “Mensen die ondernemen, alleen maar om het geld? Ik ken er geen.”

Met VM Zinc staat Fedrus nu voor een totale omzet van 680 miljoen euro. 1.570 werknemers staan voor een bruttowinst van 45 miljoen euro. “Het is de derde keer dat we een bedrijf overnemen dat groter is dan het onze”, zegt Vandecruys in de Tijd. Maar met VMZinc heeft hij wel een heel grote vis aan de haak geslagen en dat beseft hij maar al te goed. “We zijn in een teletijdmachine gestapt en een half decennium vooruit geflitst.”

Recent keerde Vandecruys zichzelf nog 8 miljoen euro uit via een kapitaalvermindering. Maar voor het geld doet hij het niet. “Rijk worden is niet de bedoeling. Ik ben beginnen te werken om brood op de plank te hebben. Het is uit de hand gelopen. Mensen die ondernemen, alleen maar om het geld? Ik ken er geen.”