Franse staat vraagt financiële liquidatie van zieke Bernard Tapie

Bernard Tapie met zijn 31-jarige dochter Sophie die in Frankrijk probeert carrière te maken in de showbizz.

Eind vorige week besliste het Hof van Beroep in Parijs dat de vroegere Franse zakenman en politicus Bernard Tapie 438 miljoen euro moet terugbetalen aan de curatoren van de Franse staatsbank Crédit Lyonnais. De hele zaak sleept al meer dan 20 jaar aan en gaat terug tot de verkoop van de groep Adidas door Tapie in 1993. Als gevolg van het nieuwe arrest eisen nu zowel het Franse openbaar ministerie als de curatoren van de staatsbank dat de bedrijven van Tapie zowel als zijn persoonlijk vermogen zou worden geliquideerd. De 77-jarige Tapie verblijft in België. Hij ondergaat hier een intensieve chemotherapie voor een uitgezaaide maagkanker.

Sedert 1993 vecht Tapie een harde juridische strijd uit, eerst met de Franse staatsbank Crédit Lyonnais later met de curatoren van de bank. Inzet vormt de verkoop door Tapie van de groep Adidas. De Franse zakenman slaagde er destijds in via een uitspraak van de rechtbank van koophandel een schadevergoeding te krijgen van 404 miljoen euro ten nadele van de bank. Die stelde dan weer dat Tapie de schadevergoeding verkreeg door een samenzwering met de rechtbank. Crédit Lyonnais liet Tapie daarop persoonlijk failliet verklaren. Tapie zocht daarbij zowel voor zichzelf als voor zijn bedrijven gerechtelijke bescherming. Nu de rechtsgang is uitgeput kan Tapie enkel nog zijn dossier voor het Hof van Cassatie brengen. Ondertussen vraagt het openbaar ministerie de liquidatie van al zijn goederen. Het gaat dan in de eerste plaats om de GBT, Groupe Bernard Tapie, die meerderheidsaandeelhouder is van de mediagroep La Provence, en om FIBT, Financière et Immobilière Bernard Tapie. Die laatste bezit het Parijse landhuis van Tapie en zijn villa in Saint-Tropez. La Provence brengt lokale krantentitels uit in drie Franse regio’s, Bouches du Rhône, Vaucluse en Alpes de Hautes-Provence, en is goed voor een globale oplage van meer dan 100.000 exemplaren.



Tapie volgt zijn chemotherapie in België omdat hij die therapie niet in Frankrijk kon krijgen. De holding GBT is ondertussen ook overgebracht naar België. Die Belgische vennootschappen werden de voorbije jaren allen onder gerechtelijke curatele geplaatst. Zijn 31-jarige dochter Sophie blijkt nu de grootste verdediger van haar vader te zijn. Zelf werkt ze in Parijs aan een carrière als zangeres en tv-figuur, iets wat haar vader haar al voordeed.