GDF Suez en Japanse partners parkeren wereldprimeur in Zeebrugge

lpg-bunkerschipMomenteel wordt op de Koreaanse werf van scheepsbouwer Hanjin het eerste bunkerschip wereldwijd voor LPG gebouwd. Deze wereldprimeur krijgt door de opdrachtgevers, Nippon Yusen Kaisha, Mitsubishi Corporation en GDF-Suez Zeebrugge als thuishaven. Het schip zal LPG leveren van op zee aan schepen die varen op vloeibaar gas en dat op de Noordzee en in de Baltische Zee. Tot op vandaag konden die LPG-aangedreven schepen enkel bijtanken rechtstreeks aan LPG-terminals in de havens. Deze wereldprimeur bevestigt de rol van Zeebrugge als centrale leverancier van LPG.



De drie wereldbedrijven hebben hun krachten gebundeld in de joint venture Mine LNG Zeebrugge. Die krijgt een kapitaal mee van 7 miljoen dollar. Het plan om het schip te bouwen werd ondertekend in 2014. Nu, twee jaar later, moet het schip worden opgeleverd. In oktober 2015 nam Fluxys een participatie van 25 procent in het project. Fluxys beheert de LPG terminal in Zeebrugge en zal het bunkerschip ook bevoorraden.

Het bunkerschip meet 111 meter en kan in één keer 5.100 m³ LPG afleveren. Het bunkerschip zelf vaart op een gemengd systeem van diesel en elektriciteit dat een hoge wendbaarheid garandeert. Tot op vandaag moeten LPG-schepen zelf naar de terminal varen om bij te tanken. Nu komt het bunkerschip langszij liggen om bij te tanken. Op die manier wordt tijd en geld bespaard.