Geen bioplastic fabriek voor Wallonië

futerroDe Belgische groep Galactic heeft alle aandelen overgenomen die de Franse oliereus Total aanhield in het bedrijf Futerro. Daarbij verwerft Total een licentie om een eigen fabriek te bouwen voor de productie van plastic op basis van melkzuur. Wellicht zal die fabriek niet in België komen. Dat is een pad in de korf van Wallonië. Die mikte er op de nieuwe fabriek binnen het zogenaamde Marshall plan uit te bouwen in Escanaffles op de terreinen van een vroegere suikerfabriek. Geen van de betrokken bedrijven was te vinden voor enige commentaar.Futerro ging in 2007 van start als een 50/50 joint venture tussen Total en Galactic. Deze laatste is de tweede grootste producent wereldwijd van melkzuur. Galactic is onder meer in handen van de familie Lippens via Finasucre en van de beursgenoteerde groep Bois Sauvage van Guy Paquot. De productie van plastic uit melkzuur is een veelbelovende nieuwe en groene technologie. Dat melkzuur kan daarbij worden gewonnen uit suikerbieten, maar ook uit bijvoorbeeld suikerriet. Alleen blijven de pioniers worstelen met de kostprijs die te hoog ligt om echt concurrentieel te zijn.

melkzuurFuterro bouwde in Escanaffles een zogenaamde “demo unit”, goed voor een jaarlijkse productie van 1.500 ton PLA (polyactic acid). Galactic levert daarbij het melkzuur, Total staat in voor de verwerking van dat melkzuur. Total beschikt daarvoor onder meer over een testlabo in Feluy. Bedoeling was dat de demo unit zou leiden tot de bouw van een volwaardige productie eenheid. Maar de voorbije jaren bleek Futerro de verliezen op te stapelen. Blijkt nu dat er tussen beide partners onenigheid bestond omtrent de verdere uitbouw van het project. Voor Total lagen de productiekosten in België te hoog. Als alternatief wordt naar verluidt gekeken naar Brazilië waar suikerriet voldoende aanwezig is en waar de loonkosten aanzienlijk lager zijn.

Als enige optie bleef een scheiding over van beide partners. Total verwerft daarbij een niet exclusieve licentie van de huidige stand van de technologie. Futerro kan zelf bijkomende licenties commercialiseren. Het vertrek van Total is wel een tegenvaller. Er wordt gewerkt aan de uitbouw van een industrieterrein rond de site in Escanaffles. De bouw van de nieuwe fabriek was daarbij een uitgangspunt.