Geert Versnick overnacht al eens in Bangkok (en neemt nu ontslag)

Hotel Lebua met uitzicht over Bangkok. Hier overnacht Geert Versnick al eens op kosten van de belastingbetaler.

Geert Versnick, de Gentse Open VLD politicus die in opspraak kwam in het Optima-dossier, reist al vijf jaar lang twee keer per jaar naar Vietnam. Hij doet dat op kosten van het Oost-Vlaamse provinciebestuur dat nauwe banden onderhoudt met het Aziatische land. Maar Versnick reist wel naar Vietnam via Bangkok. Hij overnacht er dan in het dure Hotel Lebua. Alle onkosten in Bangkok gingen ook naar de provincie. Versnick zelf zegt dat hij in Bangkok contacten had met de Belgische ambassade. Maar soms bleef hij gewoon een dagje hangen om “aan te passen aan het klimaat en het uurverschil”.Het nieuwe dossier werd door de partij Groen aangebracht in de krant Het Nieuwsblad. Groen onderzocht alle onkostennota’s van Versnick. Die laatste wordt op zijn trips naar Vietnam en China doorgaans bijgestaan door twee mensen uit de administratie. Die vliegen vanuit Brussel via de Thaise hoofdstad Bangkok naar Vietnam. Ook Versnick neemt die route. Alleen vliegt hij meestal op een andere dag dan zijn ambtenaren en blijft hij ook bijna altijd een dagje hangen in Bangkok. In de onkostennota’s, die hij achteraf indient bovenop de vaste dagvergoedingen voor buitenlandse missies, staat dan ook telkens een rekening van Hotel Lebua, met zijn uitzicht over de stad en de rivier Chao Phraya een van de betere hotels van Bangkok. De goedkoopste kamers kosten er 136 euro, maar Versnick boekt bijna altijd een suite met twee slaapkamers, ter waarde van ongeveer 320 euro. Nog op de rekening: taxikosten, maaltijden en andere roomservices.

“Dat hij die rekeningen presenteert aan de provincie – en dus aan de belastingbetaler – is in strijd met het reglement rond dienstreizen die de deputatie zelf heeft goedgekeurd”, zegt Groen-politicus Riet Gillis. “De provincie neemt enkel de verblijfskosten en ontbijtkosten op zich voor de duur van de missie. En vliegtuigreizen moeten per definitie in economyclass.” Groen eist nu dat Versnick de gemaakte onkosten terugbetaalt.

UPDATE – Versnick neemt ontslag als provinciaal gedeputeerde

Alle media namen het Bangkok-bericht van Geert Versnick over. Dat leidde tot grote ergernis op het hoofdkwartier van Open VLD in Brussel. Voorzitter Gwendolyn Rutten liet eerder al verstaan dat Versnick zich geen bijkomende fouten meer kon veroorloven. In de namiddag kwam dan het bericht dat Versnick onmiddellijk ontslag neemt uit zijn functie als provinciaal gedeputeerde van de provincie Oost-Vlaanderen voor Open VLD. In  een korte reactie zegt Versnick dat de onkosten aanvaard zijn door de provincie maar dat de beeldvorming te negatief is voor de provincie en voor de Open VLD.