Gelukkige UCB-zet voor Ismail Kola?

Ismail Kola

Ismail Kola, de wetenschappelijk directeur van UCB, verkocht op 15 mei 50.000 UCB-aandelen voor een bedrag van 3,85 miljoen euro. 2,18 miljoen euro daarvan was winst. Precies zeven dagen later crashte het UCB-aandeel met 18 % nadat bekend werd dat het beloftevolle Evenity geneesmiddel niet op de markt raakt. Volgens UCB kan hun wetenschappelijk directeur niet aan insider trading hebben gedaan, handel met voorkennis. Het bedrijf wist pas vorig weekend dat Evenity met problemen te kampen had.



Het nieuws van de omstreden transactie komt van de krant La Libre Belgique. Ismail Kola, die sedert 2009 in dienst is bij UCB, verwierf zijn aandelen in het kader van de optieplannen voor het kaderpersoneel. Hij oefende de opties uit tegen ruim 1,6 miljoen euro waar de koerswaarde 3,85 miljoen euro bedroeg. Hij boekte dus 2,18 miljoen euro winst.

De voor de hand liggende vraag stelt zich of Kola op de hoogte was van het onderzoek van de Amerikaanse Food and Drug Organisation dat het einde inluidde van de lancering van het Evenity, een middel tegen ostereoporose bij oudere vrouwen. UCB-woordvoerder Laurent Schots verzekerde aan de Franstalige krant dat Kola een week geleden niet op de hoogte kon geweest zijn. “UCB voert het onderzoek uit en er werden klinische tests uitgevoerd. Bepaalde personen analyseren de statistische gegevens. Die worden in een memo gegoten. De memo belandde pas vorig weekend bij UCB. De specialisten werken op een plaats waar er geen communicatie mogelijk is tussen hen en UCB.”, aldus Schots.