Gents museum boycot Toporovski commissie

De expertencommissie die de echtheid van de werken in de Toporovski-collectie in het Gentse MSK moest onderzoeken, is op de eerste dag van haar werkzaamheden ontbonden. De commissie kan “onmogelijk” haar taak uitvoeren omdat de stad Gent, de Stichting Dieleghem en het MSK “onaanvaardbare” voorwaarden stellen, klinkt het. De expertencommissie werd samengesteld door minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) en de Gentse schepen van Cultuur Annelies Storms (sp.a) nadat er twijfel was ontstaan over de herkomst van een collectie Russische kunstwerken in het MSK. Het bericht over de boycot werd gelanceerd door commissie voorzitter Thomas Leysen.



De vier experten van de commissie moesten nagaan of de Toporovski-collectie echt was en of het MSK voldoende heeft gedaan om de authenticiteit en de herkomst van de werken te controleren. Tijdens een eerste werkvergadering gaven een juridisch raadgever van de stad Gent en MSK-directeur Catherine de Zegher en haar advocaat “een eigen lezing aan de opdracht van de commissie”, zo wordt gezegd. Bovendien werd een brief van de advocaat van de Stichting Dieleghem – de eigenaar van de werken – voorgelegd, waarin een aantal voorwaarden werden gesteld die voor de commissie “onaanvaardbaar” zijn. Die zouden leiden tot een “de facto vetorecht van de Stichting op de opstart van de werkzaamheden van de commissie”.

“In die omstandigheden kon de commisse niet anders dan concluderen dat haar opdracht – die een vlotte samenwerking van het MSK Gent vereiste – onmogelijk was geworden, en heeft zij beslist haar werkzaamheden stop te zetten”, zegt voorzitter Leysen. “In de gegeven omstandigheden is er geen mogelijkheid voor een sereen en nuttig onderzoek”. De commissie moest normaal gezien volgende maand al een eerste tussentijds verslag afleveren aan de Vlaamse overheid en het Gentse stadsbestuur.