George Forrest benoemt Pierre Chevalier tot voorzitter van Val Saint Lambert (en verankert de Waalse wapenindustrie)

George Forrest

De vroegere liberale politicus Pierre Chevalier is door George Forrest benoemd tot voorzitter van de vennootschap Val Saint Lambert. Forrest nam de vroegere kristalproducent in eigen naam over en wil het bedrijf nieuw leven in blazen. Belangrijker nieuws is echter dat hij met zijn bedrijf New Lachaussée zijn Duitse concurrent Fritz Werner heeft overgenomen. Daarmee controleert hij 60 % van de wereldmarkt van machines voor de productie van munitie en ontploffingsmechanismen. Het Waals gewest controleert 20 % van New Lachaussée. Zoals bekend is het Waals gewest ook volledig eigenaar van de wapenproducent FN. De overname van Val Saint Lambert is dan ook een gedeeltelijke goodwill operatie van Forrest.New Lachaussée is een producent van machines die worden gebruikt bij de productie van munitie. In die nichemarkt van machineproducenten zijn er slechts drie spelers: New Lachaussée, het Duitse Fritz Werner en het Franse Manurhin. De eerste twee zijn dus nu in handen van George Forrest. Hij maakt het nieuws van de overname bekend in een gesprek met de Franstalige beurskrant L’Echo. De huidige operatie bevestigt de ambitie van het Waals gewest om een wereldspeler te blijven in de wapenindustrie. Forrest van zijn kant benadrukt dat de machines van New Lachaussée ook worden gebruikt voor de productie van burgerlijke springstoffen voor de mijnbouw en constructie.

In het gesprek zegt Forrest dat hij Afrikaanse cultuurelementen wil introduceren in de ontwerpen van Val Saint Lambert. Hij kondigt ook nieuwe investeringen aan in het bedrijf. Eerdere pogingen om de kristalproducent te herstarten liepen tot op vandaag altijd faliekant af. De nieuwe voorzitter van het bedrijf Pierre Chevalier werkt al langer voor Forrest.

Forrest komt ook terug op zijn omstreden niet benoeming tot baron. Hij benadrukt dat hij nooit zelf is tussengekomen om een titel te verkrijgen. Volgens de zakenman wou koning Albert hem de titel toekennen maar waren er andere personen gekant tegen die beslissing. George Forrest maakte fortuin in de Congolese mijnindustrie maar verschoof zijn Afrikaanse belangen de voorbije jaren naar de energiesector.