Golden Real Estate: Moet ik investeren in luxevastgoed? – Beverly Hills

In Golden Real Estate neemt vastgoedexpert Ignace Meuwissen u mee achter de schermen van de markt van luxevastgoed. U krijgt een exclusieve inkijk op het hoe, wat en waarom van luxevastgoed. Zoals alles wat met geld heeft te maken, wordt ook het aspect van luxevastgoed met een subjectieve marketing saus overgoten. Meuwissen toont u die markt zoals hij is, zonder saus erop.Moet ik investeren in luxevastgoed? – Beverly Hills 

In het begin van mijn carrière was ik steeds op zoek naar duur, exclusief luxevastgoed. Panden die de mensen mooi vinden, oogverblindend. Ik ging er van uit dat de beste locaties steeds verkocht werden aan de hoogste prijs. Dat het al blinkt wat goud is. Maar men heeft altijd keuzes. De koper dan toch. Hij heeft een positie en kan kiezen, de verkoper niet. Eén van de specialisten waar ik soms mee samenwerk is het vastgoedkantoor Hilton & Hyland, gevestigd in Beverly Hills. Founder van het bedrijf is Rick Hilton, de vader van Paris en erfgenaam van de gelijkaardige hotelketen. Het vastgoedkantoor is een van de gerenommeerdste in de wereld met de meest vermogenden der aarde die in Beverly Hills en omstreken leven en wonen. Hier kreeg ik mijn eerste les: niet alles moet je bekijken door een roze bril. Mijn eigen businessmodel kreeg langzaam vorm. Ik begon te denken in naam van de koper en liet mij niet verleiden door schoonheid, media of gladde makelaarspraatjes.

Graag neem ik u mee naar het duurste luxevastgoed ter wereld. Vastgoed dat nog steeds te koop staat en/of gereduceerd is in prijs. Het is dan aan u om de conclusie te trekken of luxe vastgoed een goede investering is of als het eerder gokken is. Bij het lezen van dat alles denk je op een gegeven moment dat je vertoeft op de vismarkt van prijzen.

The Beverly House (Foto: RV)

Property – The Beverly House in Beverly Hills, een pand met een prachtige geschiedenis. Het huwelijk van Jacqueline & John Kennedy werd er voltrokken. Er waren filmopnames van The Godfather en The Bodyguard, twee kaskrakers. De beste en wereldwijde promotie van The Beverly House dus. In 2007 stond het te koop voor 195 miljoen dollar. Na een lijdensweg van 14 jaar dat het te koop stond bij meerdere vastgoedmakelaars en regelmatig de wereldpers haalde, werd de prijs in verschillende stappen verminderd tot 125 miljoen dollar of een huurprijs van 600.000 dollar per maand. Nog later vroeg de eigenaar het faillissement aan om het pand te verkopen per opbod. De eigenaar heeft via de rechtbank kunnen bekomen dat het nu te koop staat voor 69,5 miljoen dollar. Discount van 125 miljoen dollar! Wanneer het te koop stond in mijn begincarrière, was ik erg fier dat ik het in portefeuille had. Na enkele jaren was ik daarvan genezen en besefte ik dat het spel anders gespeeld werd.

Facts

Vraagprijs $ 195,000,000

Verkocht (bod) $ 69,500,000

Discount $ 125,500,000

Leadtime 12 jaar

De centrale eetkamer van The Billionaire (Foto: RV)

Property – The Billionaire in Beverly Hills. Tijdens de Monaco Yacht show enkele jaren geleden werd ik door een belangrijk contact geïntroduceerd bij Bruce Makowsky. De man wilde mij graag spreken om zijn unieke woning in Beverly Hills te verkopen. ‘The Billionaire’ zou 250 miljoen dollar moeten kosten. Er was gedurende 4 jaar aan gewerkt met 250 mensen. Op dat moment ging het om één van de belangrijkste residentiële vastgoedtransacties ter wereld. Persoonlijk heb ik nooit zoiets lelijks gezien in mijn leven, twee goedkope industriële ruimten op mekaar geplaatst waarop een helikopter kan landen, omgeven met het duurste plastiek gras. Ik begrijp nog steeds niet dat investeerders niet door mensen heen kunnen kijken die fouten maken of hun vermogen in een risicopositie hebben gebracht. De presentatie van de woning bestond uit een boek, een blinkende brochure met 300 pagina’s goedkope foto’s en een sleutel tot de woning. Sinds ‘The Beverly House’ was ik genezen om niet alles te direct aanvaarden. Los daarvan is het echter vrij interessant om met investeerders te spreken, vooral met zij die steeds overtuigd zijn van hun kunnen. Voor hoeveel het verkocht is? Voor 92 miljoen dollar. Discount van 158 miljoen dollar.

Facts

Vraagprijs $ 250,000,000

Verkocht (bod) $ 92,500,000

Discount $ 157,500,000

Leadtime 5 jaar

The Manor (Foto: RV)

Property – The Manor in Holmby Hills, Los Angeles, een prachtige woning gebouwd op 5.000 m², 123 kamers waarvan 27 badkamers en 154 slaapkamers, in opdracht van de producer Aaron Spelling, bekend van onder andere de tv serie Beverly Hills 90210. De vraagprijs in 2009: 150 miljoen dollar. Het heeft 5 jaren te koop gestaan, toen kwam er 1 kandidaat-koper: de 23-jarige Petra Ecclestone, dochter van Bernie Ecclestone, gekend als toenmalig eigenaar van het F1 circus. Petra Eckelstone betaalde in 2011 85 miljoen dollar. Discount: 65 miljoen dollar. Het huis werd opnieuw te koop aangeboden in 2016 aan een prijs van 200 miljoen dollar. Het werd verkocht in 2019 voor 119 miljoen dollar. Discount: 91 miljoen dollar.

Facts

Vraagprijs $ 200,000,000

Verkocht (bod) $ 119,000,000

Discount $ 91,000,000

Leadtime 3 jaar

Vrij interessant is dat hier gaat om belangrijke hotspots op locaties waar de meest dure luxewoningen in de VS te koop staan. Op dat continent wordt gewerkt met vraagprijzen en verkoopprijzen. In Europa hebben wij een andere verkoopstrategie, meer correct, ernstiger. Aan U als lezer de keuze of luxevastgoed op de beste locaties ter wereld, eigendom van wereldsterren en iconen, een goede investering is.

Volgende week neem ik U mee naar pareltjes aan de Franse Rivera…