Groen blijft investeerder en wijnboer Urbain Vandeurzen achtervolgen

 

Het kasteel de Beauffort in Linden. (Foto: (C) Wijnkasteel Vandeurzen)

De biotech investeerder Urbain Vandeurzen blijft oppositie krijgen van de partij Groen. In 2013 kocht Vandeurzen in het Vlaams-Brabantse Linden het vervallen 18de eeuwse kasteel de Beauffort. De restauratie van de site werd een miljoenenproject. De grote droom van Vandeurzen was een eigen wijngaard annex wijncentrum uit te bouwen. Het kostte veel administratief bloed en tranen om dat uiteindelijke te realiseren. Het wijnrestaurant De Victorie is ondertussen een feit. Nu wil Vandeurzen aan zijn kasteelvijver een Japans paviljoen bouwen. “Mijnheer Vandeurzen lapt alle regels aan zijn laars.”, zegt de partij Groen die de zaak tot in het Vlaams parlement zal aankaarten bij de bevoegde minister Mathias Diependaele (N-VA). “Ik heb geen idee waarom hier een probleem van wordt gemaakt”, reageert Tania Roskams, Lubbeeks schepen van Ruimtelijke ordening. “Het gaat inderdaad om een ‘folieke’ en niets meer dan dat. We spreken niet eens over een constructie, wel over een houten vloer waar mijnheer Vandeurzen wat stoelen kan opzetten om in Japanse stijl bijvoorbeeld thee te drinken aan de vijver.”De bouw van het wijncentrum sleepte verschillende jaren aan. De provincie Vlaams-Brabant zette uiteindelijk in 2019 het licht op groen voor het project. Er werden toen honderden bezwaren ingediend, voornamelijk omdat het wijndomein zich bevindt in een landschappelijk waardevol gebied dat beschermd is als dorpsgezicht. Het wijncentrum groeide ondertussen uit tot een restaurant annex feestzaal waar de wijnen uit de eigen wijngaard worden opgediend. De aanvraag voor het bouwen van een, Japans paviljoen annex terras lijkt nieuw koren te zijn op de molen van de partij Groen.

Een folietje bouwen op een beschermd kasteeldomein lijkt geen probleem voor mijnheer Vandeurzen in Lubbeek”, zegt Vlaams parlementslid Ann De Martelaer (Groen), zelf woonachtig in de gemeente, in de regionale editie van Het Laatste Nieuws. “Het kasteeldomein de Beaufort is een beschermd monument en de onmiddellijke omgeving is een beschermd dorpsgezicht. Dat wil zeggen dat hier bijzondere regels zijn om dit zo te houden. Het bouwen van dit Japans paviljoen is in strijd met de voorschriften van ruimtelijke uitvoeringsplan. Het oprichten van nieuwe constructies is niet toegelaten. De Japanse stijl is in fel contrast met de neoclassicistische stijl van het kasteel. Nu doet niemand nog moeite om bezwaar aan te tekenen want er leeft algemene moedeloosheid en frustratie bij de omwonenden. Ze zijn moegestreden.” (Lees verder onder de foto)

Urbain Vandeurzen en zijn gezin voor het wijncentrum. (Foto: (C) Wijnkasteel Vandeurzen)

Ik heb geen idee waarom hier een probleem van wordt gemaakt”, reageert Tania Roskams, N-VA schepen van Ruimtelijke ordening in de gemeenste die wordt geleid door N-VA burgemeester Theo Francken.  “Het gaat inderdaad om een ‘folieke’ en niets meer dan dat. We spreken niet eens over een constructie, wel over een houten vloer waar mijnheer Vandeurzen wat stoelen kan opzetten om in Japanse stijl bijvoorbeeld thee te drinken aan de vijver. Het wordt amper zo groot als een normaal tuinhuis. Erfgoed heeft een positief advies gegeven en wij volgen dat advies. Alle procedures zijn heel correct verlopen. Dit Japans paviljoen zal helemaal niets afdoen aan de biodiversiteit of erfgoedwaarde. Dat is onzin. Als gemeentebestuur zijn wij trouwens heel blij dat Vandeurzen Kasteel De Beauffort restaureert en opwaardeert. Het is een meerwaarde voor onze gemeente. Wij hebben trouwens geen enkele klacht van buurtbewoners ontvangen in verband met dit Japans paviljoen. Ik vind de uitlatingen van parlementslid Ann De Martelaer beneden alle peil.”

De wijngaard in Linden. (Foto: (C) Wijnkasteel Vandeurzen)