Grootste hotel van België gaat failliet

sheraton-brusselHet Brusselse Sheraton-hotel aan het Rogierplein heeft vrijdag het faillissement aangevraagd. De eigenaar van het hotel, de Brits-Zweedse financier Rolf Nordström, had in oktober bij de handelsrechtbank al bescherming gezocht en gekregen tegen zijn schuldeisers. Vrijdag vroeg hij de rechtbank die procedure stop te zetten, zo meldt nu de RTBf. Dinsdag wordt het faillissement wellicht uitgesproken. Tot dan ontvangt het hotel nog altijd klanten.



De belangrijkste managers zijn nu al ontslagen. 200 werknemers dreigen hun job te verliezen. Het personeel hoopt dat een curator voor een doorstart van het hotel kan zorgen. Sheraton Brussels is met meer dan 500 kamers op 30 verdiepingen het grootste hotel van België. Het kan 1.000 gasten ontvangen. Het hotel had met een aantal problemen af te rekenen. Vooreerst was er een conflict met het management van het hotel. Na de financiële crisis van 2008 viel de bezettingsgraad van het hotel terug met operationeel verlies als gevolg. Pas in 2014 kon terug een kleine operationele winst worden gemaakt. Maar de aanslagen van maart 2016 in Zaventem en Maalbeek gaven de doodsteek.

Het hotel is via de Nederlandse holding Hotelco in handen van Rolf Nordström. Die betaalt een jaarlijkse franchise aan de groep Starwood Hotels and Resorts om de naam Sheraton in haar vaandel te mogen voeren. De Bahama Leaks leren dat Sarwood die licentieverdragen via Luxemburg fiscaal vriendelijke afleidde naar de Bahama’s om ze van daaruit opnieuw te repatriëren. Starwood werd eerder dit jaar voor 13 miljard dollar overgenomen door de hotelketen Mariott.