Grote aandeelhouders zoeken ontsnappingsroutes effectentaks

Vermogende beleggers zetten beursgenoteerde aandelen op hun effectenrekening om in aandelen op naam. Ze willen op die manier de omstreden belasting omzeilen die de federale regering gaat opleggen. Aandelen op naam zijn vrijgesteld van de effectentaks. Bij Bekaert werden de jongste maanden meer dan 115.000 aandelen op naam bijgeschreven in het aandelenregister. Bij vastgoedfonds Cofinimmo gaat het om 19.531 aandelen, bij Ackermans & van Haaren om 17.500 aandelen en bij KBC om 10.467 aandelen. Dat betekent dat beleggers alleen al bij die vier ondernemingen aandelen voor een bedrag van zowat 10 miljoen euro hebben geregistreerd.



Een en nader blijkt uit een rondvraag die de Tijd organiseerde bij banken en vermogensbheerders. Beursgenoteerde bedrijven verwachten dat de omzetting van aandelen de komende weken zal stijgen. De krant merkt wel op dat slechts een minderheid van de 29 gecontacteerde beursgenoteerde bedrijven antwoordde op de enquête. Sommige beleggers wachten met actie tot de wettekst van de effectentaks definitief is. De Raad van State is in een advies erg kritisch over onder meer de fiscale vrijstelling voor aandelen op naam. De taks op effectenrekeningen vanaf 500.000 euro moet 254 miljoen opbrengen.

Beursgenoteerde bedrijven rekenen volgens de krant geen kosten aan voor de rompslomp die gepaard gaat met een register van aandelen op naam. Ze merken op dat nominatieve aandeelhouders doorgaans trouwer zijn. De grootbanken vragen wel geld voor de conversie, om en bij 50 euro. Keytrade biedt de dienst niet aan wegens te veel rompslomp.