De grote ambitie van Inclusio

De groep Inclusio, investeerder in sociale woningprojecten, trekt zijn toegestaan kapitaal op met 100 miljoen euro. In mei van dit jaar werd het volgestort kapitaal al opgetrokken van 28 naar 45 miljoen euro. Inclusio is een initiatief van Kois Invest van Piet Colruyt, Bank Degroof en Re-Vive. Het fonds streeft naar een return van 3,5 procent op zijn investeringen. Inclusio wil kwaliteitsvolle panden aanbrengen op de sociale huurmarkt en is onder meer sterk actief in Sint-Jans Molenbeek.



Bestaande projecten van Inclusio situeren zich voornamelijk in het Brusselse, meer bepaald in Molenbeek, Schaarbeek en Neder-over-Heembeek. Momenteel staan ook projecten op stapel in Brugge en Bergen. Over 2016 boekte Inclusio een verlies van 1,2 miljoen euro waardoor de opstartverliezen oplopen tot 3,2 miljoen euro.

“Degroof had al langer een sociaal immofonds, maar te weinig projecten, vertelde Piet Colruyt in de Tijd. Tegelijk staan er 180.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. Bovendien stellen de vermogende klanten van Degroof vast dat hun spaarboekjes niks meer opbrengen. Als ze dan aan drie en half procent in vastgoed kunnen investeren en bovendien nog iets sociaal kunnen doen, is dat een opportuniteit. (…) Het grootkapitaal werkt hier samen Les infirmiers de rue om sociale huisvesting te realiseren omdat ze beiden geloven dat ze op die manier de dakloosheid uit Brussel kunnen doen verdwijnen. Ik vind dat fantastisch.”