Haalt duurste Kuifje-album ooit de prijs van 95.000 euro?

Wordt dit het duurste Kuifje-album ooit? Volgens de veilingwebsite Catawiki kan dit album ‘L’Ille Noire’ uit 1943 een prijs halen van 70.000 tot 95.000 euro. Hergé liet er destijds maar 10 exemplaren van drukken die hij voor de definitieve publicatie wou gebruiken als promotiemiddel voor een aantal krantenredacties. Op vandaag zijn er maar 3 exemplaren meer bekend van deze zogenaamde ‘alternatieve editie’. Meteen zou het de duurste Kuifje aller tijden worden. Vorig jaar werd bij Catawiki ook al een ander heel bijzonder Kuifje stripboek geveild. Het ging toen om een tekstloze versie van ‘Kuifje in Afrika’ uit 1948 dat werd gebruikt door een vertegenwoordiger van de uitgeverij tijdens de verkoop van het album in het buitenland. Het album zonder titel en teksten in de tekstballonnen haalde toen een bedrag van 40.000 euro.



Volgens Patrick Vranken, stripboeken expert bij Catawiki is het huidige album ‘De zwarte rotsen’ of ‘L’iLle noire’ niet zomaar een stripboek. ‘”Het album werd in 1943 op vraag van tekenaar Hergé (1907-1983) in een privé oplage van slechts 10 stuks gedrukt en was bedoeld om naar kranten te sturen die het konden gebruiken voor de publicatie. Het album in de veiling werd echter nooit verstuurd, maar is later door Hergé gebruikt als werkdocument om een moderne versie van het originele album voor te bereiden. Het album in de veiling staat dan ook vol met gecorrigeerde plaatjes en handgeschreven opmerkingen. Het album is uniek en mag worden beschouwd als een bijzonder stukje stripgeschiedenis’”.

Uitgeverij Casterman vroeg Hergé begin jaren 40 om van de op dat moment 8 verschenen zwartwit albums een kleurenversie te maken. Maar omdat kleurendruk duurder was en omdat er door de Tweede Wereldoorlog een schaarste aan papier was ontstaan moest het aantal pagina’s van de albums wel worden verlaagd van 140 naar 62. Toen Hergé hiermee klaar was wilde hij de pagina’s naar diverse buitenlandse kranten sturen om te gebruiken voor de publicatie. Maar omdat hij bang was dat de Duitse bezetter losse papieren verdacht zou vinden liet hij van ‘L’Ille noire’ 10 albums met kaft drukken. Toen Hergé in 1963 opnieuw een verbeterde en modernere versie van ‘De Zwarte Rotsen’ wilde laten maken gebruikte hij het laatste resterende album als document om aantekeningen te maken voor zijn assistenten. Hierdoor is een uniek album ontstaan waaruit blijkt hoe perfectionistisch Hergé was. De veiling op Catawiki loopt komende zondag af.