Het Blokker-enigma: wie is Dirk Bron?

Dirk Bron is de overnemer van de 123 Belgische Blokker vestigingen. Maar de man blijkt vooral een bron te zijn van enigma’s en sleurt een serie faillissementen met zich mee. Bij Mirage Retail Group, de verkoper van de noodlijdende winkelketen, kan men geen commentaar geven. “Mijnheer Bron zal ten gepaste tijde de publiciteit zoeken.” zo klinkt het. Dus gingen wij even op zoek naar wie nu zal instaan voor de 123 winkels met al het personeel. In België vinden we van Dirk Bron enkel faillissementen terug. En in Nederland enkel een vennootschap met een kapitaal van 240 euro en gevestigd in een anoniem appartement in Wadddinxveen. Dat wordt toch uitkijken naar de toekomst.Bij Mirage Retail Group, de eigenaar van Blokker, wordt vooral verwezen naar het werk dat Bron verzette met de keten Aktiesport. Die werd begin deze eeuw verkocht aan een Duitse groep. Maar dat was vooral het werk van de schoonvader van Dirk Bron. Dirk Bron zelf werd in 2006 eigenaar van 15 Belgische filialen van de Superconfex groep. Hij zou de winkels onder de naam MegaSport ombouwen tot een geheel nieuw winkelconcept. 6 daarvan werden onmiddellijk gesloten, de 9 andere gingen later failliet. In de pers was toen sprake van fraude maar later werd daar niets meer van vernomen. Bron wil nu naar eigen zeggen de 123 Blokker winkels laten verder leven onder de naam MegaWorld. 

Met de Superconfex winkels had Dirk Bron een adres in Hasselt. Nu is daar een verzekeringskantoor gevestigd. “We kennen de man niet, hij is met de noorderzon verdwenen.” klinkt het. Op hetzelfde adres waren twee vennootschappen van Bron gevestigd: Mega Retail en Lasource. Ze gingen respectievelijk failliet in 2009 en 2010. In 2017 richtte Bron de Nederlandse vennootschap Dutch Retail Groep op met een kapitaal van 240 euro en gedomicilieerd in een anoniem appartement in Waddinxveen, nabij de Zuid-Hollandse stad Gouda. Dat bedrijf is onbereikbaar. Het heeft één filiaal, Midi Trading, goed voor een kapitaal van 1 euro. (Lees verder onder de foto)

Het adres van Dutch Retail Groep op Google Maps.

Ondertussen stoten we ook op een ander Nederlands bedrijf, Dutch Retail Group, één lettertje verschil met het bedrijf van Bron. Maar die Group bestaat al veel langer dan de Groep. Dutch Retail Group is gevestigd in Breda en werkt onder de commerciële naam Van Dal Mannenmode. Wanneer we het bedrijf in Breda contacteren, horen ze het donderen in Keulen. Van Dirk Bron hebben ze nog nooit gehoord.

De 123 Belgische Blokker winkel zijn allemaal huurpanden. Grootste uitdaging wordt dan ook die huurcontracten af te sluiten zonder schadevergoeding te moeten betalen voor vroegtijdige verbreking. Een faillissement kan dat oplossen. Maar bij Mirage Retail Group zeggen ze dat dat zeker niet zal gebeuren. Maar meer details over afspraken of garanties van Dirk Bron zijn er niet.