Het stukgelopen sprookje achter La Financiere d’Arbanville

Up SiteHet hoogste duplex-appartement in Brussel, gesitueerd op de 41ste verdieping van de woontoren Up-Site nabij Tour & Taxis, is verkocht voor de belachelijk lage som van nog geen 1,4 miljoen euro. Enkele jaren terug werd er nog 3,5 miljoen euro voor betaald. Het resultaat van een vechtscheiding waarbij de Britse tabloïdpers haar vingers aflikt. En een verhaal waarin we een spaarpotje ontdekken in Brussel van 31 miljoen euro op naam van een gewezen Brits fotomodel.Niets is nefaster voor vermogensopbouw dan een scheiding, laat staan een vechtscheiding. Daar kan de nu 50-jarige Britse Alisa Thiry van meespreken. In goede en in kwade dagen. Als toenmalig fotomodel huwde Alisa met Stephen Marks, grootaandeelhouder van de Britse modeketen French Connection. Het koppel kreeg drie kinderen. Alisa werd mode redactrice voor de Britse editie van het blad Elle. Maar in 2004 liep het huwelijk op de klippen. Die scheiding eindigde voor de Britse rechtbank waar Alisa het pleit won. Ze kreeg 37 miljoen euro toegewezen, een bedrag dat Marks enkel kon ophoesten nadat hij een deel van zijn belang in de keten French Connection had van de hand gedaan.

Op het eiland Saint Bart in de Caraïben had Alisa ondertussen de Frans-Belgische mode ontwerper en vastgoedeigenaar Didier Thiry leerde kennen. Het klikte tussen beide en er volgde voor Alisa een tweede huwelijk. Voor Thiry was het zijn derde huwelijk. Het koppel kocht een exclusieve woning in Kensington Park Gardens in Londen en een buitenverblijf op Saint Bart waar ze elkaar hadden leren kennen.

In België was Didier Thiry onder meer eigenaar van het art deco hotel Odette in Elsene. Zijn verhaal start in het Franse grensdorpje Williers. Thiry groeide op in het aanleunde dorp Mogues. In Williers leerde hij ‘madame Odette’ kennen die er het enige café van het dorp uitbaat. Wanneer Odette ziek wordt, neemt Thiry de uitbating over. Wanneer madame Odette komt te gaan, erft hij het café dat hij ombouwt tot een hotel. Nu bezit hij in Williers een negental panden waar onder meer zijn kinderen wonen, zo leert de Britse pers ons.

Didier Thiry met zijn ex-echtgenote Alisa.

Maar met Alisa heeft hij grotere plannen. Odette kan uitgroeien tot een volwaardige hotelketen met vestigingen in Brussel, Londen en Parijs. In Brussel bezit Thiry een vennootschap ‘Project Hommes’ met een bescheiden eigen vermogen van 11.000 euro. In 2010 komt daar verandering in. Alisa stort 15 miljoen kapitaal in de vennootschap die haar naam wijzigt in La Financiere d’Arbanville. De vennootschap krijgt ook een lening van 18 miljoen euro. Over het boekjaar 2014 bedraagt het eigen vermogen van La Financiere d’Arbanville 31,6 miljoen euro.

Maar de relatie tussen Alisa en Didier Thiry evolueert omgekeerd evenredig met het eigen vermogen van La Financiere d’Arbanville. Misschien heeft dat te maken met het feit dat Didier Thiry nog een aantal vastgoedvennootschappen beheert. Volgens de Britse rechtbank was hij bij het begin van het huwelijk goed voor een vermogen van 8 miljoen pond. Volgens krantenberichten maakte hij fortuin met een aantal Brusselse nachtclubs, geld dat hij later investeerde in Brussels vastgoed. Een aantal van die vastgoedvennootschappen laven zich aan de verse middelen van La Financiere d’Arbanville. De verhouding tussen die vennootschappen is niet evident.

Ondertussen loopt ook het tweede huwelijk van Alisa op de klippen. In juni 2013 verliest Thiry zijn bankvolmachten binnen La Financiere d’Arbanville. In 2014 eindigt het huwelijk in een tweede vechtscheiding voor Alisa. Een zaak waar de Britse tabloidpers haar vingers van aflikt. Voor de Britse rechtbank pleit Alisa dat ze haar leningen door Thiry niet terugbetaald krijgt. Thiry pleit dat hij voor uitzonderlijke winsten heeft gezorgd in hoofde van zijn echtgenote. Toch loopt het voor Thiry slecht af. Wanneer de rechtbank hem vraagt een aantal contracten op tafel te leggen, stuurt de ondernemer zijn kat naar de rechtbank. Die kan daar duidelijk niet om lachen en veroordeelt Thiry tot 4 maanden cel wegens belediging van de rechtbank. Daar bovenop moet hij 17 miljoen euro betalen aan Alisa. Thiry besluit daarop wijselijk niet meer naar Londen te gaan.

In België brokkelt zijn imperium intussen af. In de zomer van dit jaar worden een aantal vennootschappen failliet verklaard. Eén van die vennootschappen herbergt het duplex appartement in Up-Site dat nu via gerechtelijke weg is verkocht. Het koopje kwam in handen van de familie De Cloedt.