Hoe de Ethias-slang in haar Optima-staart bijt

ethiasIn sommige actuele dossiers komen steeds weer dezelfde namen naar voor. Dat is nu opnieuw zo bij het ontslag van Bernard Thiry, tot gisteren CEO van Ethias. Daarbij wordt verwezen naar wat “het pergola-incident” wordt genoemd. En dat incident laat de Ethias-slang in haar eigen Optima-staart bijten. Leest u even mee.We schrijven voorjaar 2010. Op een terrein van Stéphane Moreau waait een boom om en valt op het aanpalend vastgoed. Schade: 53.000 euro. Moreau blijkt niet verzekerd te zijn voor de schade. Geen probleem. Moreau belt met zijn kennis Bernard Thiry, CEO van de groep Ethias bij wie Moreau klant is. Na enige tijd worden twee contracten geregeld met terugwerkende kracht. De schade is nu wel verzekerd.

PS-politicus Stéphane Moreau is niet enkel burgemeester van Ans en de topman van de belangrijke PS-intercommunale Nethys-Tecteo, hij controleert ook het daaraan verbonden pensioenfonds Ogeo Fund.

Ogeo Fund is 50 % aandeelhouder van de Antwerpse projectontwikkelaar Land Invest. Twee bestuurders van Optima zijn ook bestuurder van Land Invest: Geert Versnick (Open VLD) en Luc Van den Bossche (ex-SP.a). Beide nemen na het uitbreken van het Optima-schandaal ontslag bij Land Invest.

Land Invest realiseert samen met Optima belangrijke vastgoedprojecten in Antwerpen. De gevallen Optima-topman Jeroen Piqueur herinnert er aan dat hij ooit van N-VA kopstuk Bart De Wever een cadeautje kreeg. “Politici zien promotoren graag.” aldus Piqueur in een interview.

Aan de basis van het Optima-schandaal ligt de overname van Ethias Bank in 2009 door Optima. Die overname werd onder meer geregeld door Ethias CEO Bernard Thiry en Optima-topman Jeroen Piqueur.

Het Luikse parket-generaal krijgt een aantal anonieme brieven over het pergola-incident en start een onderzoek. Na jaren onderzoek verwijst het parket-generaal onder meer Bernard Thiry en Stéphane Moreau naar de raadkamer voor verzekeringsfraude. Thiry stapt op als CEO, of wordt ontslagen, maar Ethias stelt dat dit niets te maken heeft met de verzekeringsfraude. Er is enkel een meningsverschil omtrent het beleid bij Ethias.

De breuk met Thiry komt er nadat de Nationale Bank de vraag stelde of Thiry kon aanblijven nadat hij is verwezen in de zaak van de verzekeringsfraude. De val van Jeroen Piqueur kwam er nadat de Nationale Bank in een rapport een aantal inbreuken op de bankwetgeving vaststelde bij Optima Bank.