Hoe familiaal kunnen ZNU en de gezusters Schaltin blijven?

In november vorig jaar overleed Hilde Schaltin op 75-jarige leeftijd. Hilde Schaltin was één van de drie zussen die samen de meest succesvolle Vlaamse uitgeverij ZNU (Zuid-Nederlandse Uitgeverij) controleren. Hilde Schaltin overleed zoals ze heeft geleefd, in alle discretie. Tot op vandaag bleef haar overlijden buiten de publieke belangstelling. Nochtans kan dit het familiaal karakter van ZNU in vraag stellen. De uitgeverij is nu in handen van de twee 70-jarige zusters Frieda en Yvonne Schaltin. Hilde Schaltin had geen kinderen. Het is niet duidelijk hoe haar nalatenschap over ZNU is verdeeld. De uitgeverij geeft geen commentaar.Hilde Schaltin overleed op 26 november 2016. Onze redactie nam kennis van haar overlijden in het Belgisch Staatsblad. Blijkt dat Hilde Schaltin niet vervangen wordt als bestuurder van de Zuidnederlandse Uitgeverij. De drie zussen Schaltin hadden elk 1/3 van de uitgeverij in handen. Over de interne opvolging van de familie Schaltin is niets bekend.

Begin 2015 jaar werd de toen 45-jarige Wim Heremans benoemd tot gedelegeerd bestuurder van de uitgeverij. Hij is de tweede oudste zoon van Frieda Schaltin. Ook zijn jongere broer Kris werkt in de uitgeverij, als verantwoordelijke voor de productie. ZNU commercialiseert haar boeken onder de naam Deltas.

De sterke man van ZNU is nog altijd de nu 71-jarige Jan Vande Velden. In 2008 werd Guy Claessens aangetrokken als algemeen directeur. Claessens kwam over van concurrent Van In maar twee jaar later was hij alweer weg. “We hebben inderdaad soms wat moeite gehad om de juiste mensen te vinden”, zei Hilde Schaltin in 2015 in één van haar weinige interviews. “Maar we moeten jonge mensen de kans geven naar voren te treden.”

Naast de uitgeverij controleert ZNU ook de ketens Standaard Boekhandel en Club.