Hoet sluit terug aan met winst

Hoet opleggerDe West-Vlaamse familie Hoet, gekend van het vrachtwagenbedrijf Turbo’s Hoet, sluit terug aan met winstcijfers. Over 2015 bedroeg die groepswinst 8,5 miljoen euro. Het jaar daarvoor werd bijna break even gedraaid met 0,5 miljoen euro winst. Boosdoener in 2014 was Rusland waar de groep sterk aanwezig is. Een zwakke roebel en een lage olieprijs domineert de Russische economie. Dat bleef ook zo in 2015. Maar nu kon Hoet profiteren van een sterke heropleving van de verkoop van zware trucks in Europa. De groep Turbo’s Hoet is voor gelijke delen in handen van de familie Hoet en de familie Ackermans & van Haaren.



De omzet van Turbo’s Hoet daalde van 366 naar 350 miljoen euro. Het bedrijf leverde 6 % minder bedrijfswagens in 2015 dan in 2014. Die daling komt volledig op het conto van Rusland. In Europa trok de markt van zware vrachtwagens aan met 19 procent. België en Frankrijk bleven onder die groei met respectievelijk 8,1 en 8,9 procent, een gevolg van de delocalisatie van zwaar transport in beide landen. Hoet groeit vooral in Bulgarije waar het met 4 vestigingen exclusieve dealer is van Daf. De markt groeide er met 40 procent. Hoet werkt aan de bouw van een nieuwe garage in Sofia.

Turbo’s Hoet beheert ook een lease vloot van 3.200 vrachtwagens. Voor dit jaar verwacht het bedrijf een stabiele tot beperkte groei. Over 2015 wordt een globaal dividend uitgekeerd van 2,5 miljoen euro.