Hoeveel houdt Thierry Meeùs over aan Océade en Mini-Europe?

oceadeHet doek valt definitief over het waterpretpark Océade en Mini-Europa, de twee pretparkattracties op de Brusselse Heyzel die in handen zijn van Thierry Meeùs. Half november sluiten ze de deuren om begin januari in handen te komen van Brussels Expo. Eén jaar later moeten beide parken met de grond zijn gelijk gemaakt en plaats ruimen voor het aangekondigde Neo-project. Vraag is welke vergoeding Thierry zal incasseren voor beide bedrijven. Tot het eind bleef hij investeren in de attracties. Zijn overleden vader Eddy Meeùs is vooral bekend als de stichter van de pretpark groep Walibi die in 1998 in Amerikaanse handen terecht kwam.Beide pretpoarken werden geleid door Thierry Meeùs. In 1975 richtte vader Eddy Meeùs in Waver het pretpark Walibi op. Later volgden de overnames van Walibi Rhône-Alpes en Walibi Lorraine in Frankrijk. Meeus kocht aan het einde van de jaren 80 Bellewaerde en stichtte kort daarna Walibi Aquitaine in Frankrijk en Walibi Flevo nabij het Nederlandse Drongen. In 1998 nam hij het zwemparadijs Océade en Mini-Europe op. 1991 was het topjaar voor Walibi met een recordwinst van 4,7 miljoen euro. Daarna ging het snel bergaf, mede door de concurrentie van Disneyland Parijs.

Tegenvallende financiële resultaten dwongen Meeus, die in 2001 overleed, zijn geesteskind van de hand te doen. Het Amerikaanse Premier Parks, later omgevormd tot Six Flags, nam Walibi in 1998 over. Zes jaar later keken de Amerikanen aan tegen een miljoenenverlies in Europa en werd Walibi opnieuw afgestoten. Regionale klassieke pretparken bleken geen concurrenten voor totaalparken zoals Disney.

Thierre Meeùs heeft zich altijd verzet tegen de sluiting van zijn bedrijven op de Heyzel, tevergeefs. De slopingsvergunning is ondertussen al goedgekeurd. Vraag rest dus welke schadevergoeding Meeùs zal kunnen afdwingen voor de onteigening. In 2015 boekte Océade een omzet van 3,6 miljoen euro met een licht operationeel verlies. Mini-Europa staat voor een omzet van 4,5 miljoen en een netto winst van bijna 1 miljoen euro.