VASTGOED – Hoeveel miljoen zal Paul Gheysens recupereren van het mislukte Eurostadion?

Paul Gheysens

De juridische messen worden stilaan gewet in de strijd om schadevergoeding die zal volgen in het dossier van het Eurostadion. Op 26 maart dit jaar heeft de Gemeenteraad van Brussel een mandaat gegeven aan burgemeester Close (PS) om het project van het nationaal stadion op parking C van de Heyzel Eurostadium niet meer verder te zetten. “De draagwijdte van het mandaat is ons voorlopig onbekend.” schrijft projectontwikkelaar Ghelamco van Paul Gheysens in zijn jaarverslag. En meteen wordt de eerste stapsteen gelegd: de schade bedraagt voorlopig 23 miljoen euro. Burgemeester Close van zijn kant schat een mogelijke schadevergoeding in van 4 tot 5 miljoen euro.



De Brusselse burgemeester verklaarde een en ander op de regionale omroep Bruzz. De burgemeester herhaalde ook dat hij geen toekomst meer ziet in het project op Parking C en dat er naar een plan B gezocht moet worden voor de Rode Duivels. Het Eurostadion moest op Parking C komen om één of meerdere wedstrijden van het EK 2020 te ontvangen. Maar bouwheer Ghelamco slaagde er door aanslepende procedures niet in om tijdig de nodige vergunningen vast te krijgen, waardoor de deadline van de UEFA verstreek. Daarop werd beslist om het project af te blazen, waarna de Stad ook de erfpachtovereenkomst met bouwheer Ghelamco over het terrein van Parking C wilde verbreken. Maar Ghelamco, die het terrein gedurende 99 jaar ter beschikking kreeg voor een symbolische euro, is het daar niet zomaar mee eens.

Volgens Close loopt de hoofdstad een “klein risico” door de beroepsprocedure van Ghelamco. “Het is waar dat de stad een risico loopt. Een klein risico van 4 à 5 miljoen euro. Al valt dat nog af te wachten, want de rechtbank moet nog beslissen over het beroep van Ghelamco. Het is ook nog niet zeker welke stappen Ghelamco nog wil zetten.” Alles lijkt nu te wijzen naar een renovatie van het Koning Boudewijnstadion als alternatieve oplossing.