Hof eist 50 mln van broers Dejager

Osta CarpetsHet Gentse Hof van Beroep eist de verbeurdverklaring van bijna 50 miljoen euro van de West-Vlaamse broers Johan en Luc Dejager, beide bestuurders bij de familiale tapijtenproducent Osta Carpets. Beide worden veroordeeld in een fraudezaak. Maar de verbeurdverklaring is uitzonderlijk zwaar. Het Hof eist niet alleen de ontlopen belasting terug maar vraagt ook de verbeurdverklaring van de activa die aan de grondslag liggen van de fraude. Volgens het Hof gaat het om voortgezette misdrijven. Indien het arrest wordt uitgevoerd zal dat zware gevolgen hebben voor zowel het bedrijf als de beide bestuurders. Er rest hen wel nog mogelijkheid tot Cassatie.In 2006 krijgt de Belgische fiscus via haar Duitse collega’s een aantal dossiers binnen van de Liechtenstein Global Trust. Daarbij zit ook het dossier van de broers Dejager. De West-Vlaamse familie had in datzelfde jaar net een regularisatiedossier afgewerkt met de fiscus, maar uit de nieuwe gegevens bleek dat ze hun zwart geld maar gedeeltelijk hadden bekend gemaakt.

In eerste aanleg kregen de broers 30 maanden cel, een boete van elk 600.000 euro en ook werd ongeveer 10 miljoen euro verbeurd verklaard. Voor het hof van beroep moesten de beklaagden zich nu opnieuw verantwoorden voor valsheid in geschrifte, witwassen, foute aangiftes in de personenbelasting sinds 1987, onjuiste aangifte van successierechten, verduistering van vennootschapsgoederen en betaling van fictieve commissielonen.

Het blad Knack kon nu het arrest van het Hof inkijken. Daaruit blijkt dat het openbaar ministerie in detail drie fraudecircuits blootlegt, onder ander via Hongkong en Cyprus. Het zo vergaarde zwarte kapitaal werd ondergebracht in Liechtenstein, Zwitserland, Luxemburg en Liberia. De broers kregen elk 30 maanden cel en bijna 50 miljoen euro werd door het hof verbeurd verklaard, wat zowat neerkomt op onteigening van de fraudeurs.

De BBI wilde niet reageren op dit opvallende arrest. Maar BBI-directeur Karel Anthonissen schatte vorig jaar in mei in Knack dat er zo’n 57 miljard euro zwart geld in het buitenland circuleert en dat daar ongeveer 20 miljard ontdoken belastingen te rapen valt. Met dit arrest zou dat dus 57 miljard kunnen worden. De BBI-directeur zei toen ook dat “fraudeurs pakken een kwestie van willen, kunnen en mogen” is. Nu reageerde hij ook op het arrest van het Hof van Beroep en wel in een tweet: “Dit had ik echt niet verwacht. Dura lex sed lex”.

De broers Dejager kunnen tegen dit arrest nog cassatieberoep aantekenen. Osta Carpets staat voor een omzet van 15 miljoen euro. Het bedrijf omschrijft zichzelf als marktleider in midden- en hoogwaardige machinaal geproduceerde tapijten. Er werken om en bij 100 mensen. Bij het bedrijf konden we niet onmiddellijk commentaar verkrijgen.