De hogere wiskunde van Xylowatt

Het bedrijf Xylowatt, producent van kleine biomassa energiecentrales, moet recordhouder zijn in het aantal uitgegeven aandelen. Bij een herschikking van het kapitaal komt Xylowatt aan 25.581.614.094.079 aandelen. Lees: vijfentwintig duizend miljard aandelen. Om een en ander terug te normaliseren werd dat aantal gedeeld door 5,5 miljoen waarna Xylowatt het moet doen met 4,65 miljoen aandelen wat ongeveer overeenstemt met het kapitaal van de vennootschap in euro.



Xylowatt, een spinoff van de UCL, creëerde heel wat verwachtingen en trok dan ook een resem opmerkelijke investeerders aan. Eén daarvan is Olivier Lefebvre, de vroegere CEO van de aandelenbeurs Euronext en ook een tijdlang CEO van Xylowatt. Belangrijkste aandeelhouder momenteel van Xylowatt is Pierre Mottet, één van de drijvende krachten achter IBA, de producent van nucleaire cyclotrons. Eén van de nieuwe bestuurders bij Xylowatt is trouwens Yves Jongen, mee oprichter van IBA, een ander nevenproduct van de UCL. Andere aandeelhouders van Xylowatt zijn de familie Mestdagh, CMI en het Waals Gewest.

Xylowatt bouwt op maat gemaakte biomassa centrales. Waar het bedrijf is gestart met de verbranding van houtspaanders werd meer en meer geïnvesteerd in de ontwikkeling van milieuvriendelijke verbranding. Al het onderzoekswerk leidde het bedrijf wel naar aanzienlijke verliezen. In de huidige kapitaalronde werd een verlies weg geboekt van 6,5 miljoen euro. Verwacht wordt dat Xylowatt nu naar commerciële leefbaarheid moet gaan.