De honderden miljoenen dans van Paul Gheysens

Geldtransfers vennootschappen Paul Gheysens - Ghelamco
Een schema van de geldtransfers binnen de vennootschappen van Paul Gheysens  (Ghelamco)

Centraal in het imperium van Paul Gheysens en zijn groep Ghelamco staat de Cypriotische holding Granbero Holdings Ltd. Die staat voor een balanstotaal van 896 miljoen euro. Maar 117 miljoen daarvan is een vordering op de moederholding Ghelamco Group en nog eens 493 miljoen bestaat uit vorderingen op andere onderdelen van de Ghelamco Group. Belangrijkste onderdeel daarvan is een vordering van 344 miljoen euro op de Spaanse holding Peridot. Voor zover we weten is die in handen van drie Belgische Ghelamco-dochters. Zoals we eerder schreven zijn die Belgische vennootschappen weinig gekapitaliseerd. Zoals water naar de zee vloeit, vloeit geld bij Ghelamco naar Cyprus. Eind 2016 betaalt Granbero een dividend van 430 miljoen euro aan Ghelamco Group die hetzelfde bedrag onmiddellijk terugstort naar Cyprus. Het lijkt er vreemd genoeg op alsof Paul Gheysens geen cash wil ontvangen.Zoals uit bijgaande schema blijkt moet het moederbedrijf Ghelamco Group 117 miljoen euro betalen aan Granbero. Voor het Spaanse Peridot gaat het maar liefst om 344 miljoen euro. Wat doet die Peridot eigenlijk binnen Ghelamco? Paul Gheysens gebruikte Peridot om voor de voetbalcommissie aan te tonen dat hij kapitaalkrachtig genoeg was om FC Antwerp in eerste klasse te laten spelen. Waar komt die 344 miljoen vandaan?

Indien de verkoop van de kantoortoren aan Ghelamco European Property Fund inderdaad een feit is, heeft Granbero nog eens extra 540 miljoen euro trekkingsrechten binnen Ghelamco. Dat brengt de vorderingen van Granbero in totaal op precies 1 miljard euro. Is Granbero de fameuze “internationale bank” waarover Philippe Neyt spreekt? Waar komt dat miljard euro vandaan?

Granbero “parkeerde” 241 miljoen euro bij de nieuwe Cypriotische holding Esperola. Die 241 miljoen euro is de opbrengst van private plaatsingen van kapitaal op de obligatiemarkt. Waarom moeten die naar Esperola?

Morgen gaan we eens kijken wie de mensen zijn die Granbero in goede banen leiden.

Indien iedereen die ons leest, ons ook steunt, staan we een stuk sterker. U kan dat doen vanaf één euro. En het duurt slechts één minuut. Alvast bedankt.