Huisarrest en enkelband voor mazoutondernemer Francis Wanten

Francis Wanten

De Limburgse oliedistributeur Francis Wanten is aangehouden en heeft een nacht in de cel doorgebracht. Daarna werd hij onder huisarrest geplaatst. Om dat te controleren kreeg hij een enkelband om. De laatste dagen vonden een twintigtal huiszoekingen plaats naar grootschalige dieselfraude. Wanten zou grote hoeveelheden mazout aan de kopstukken van de frauduleuze bende hebben verkocht. Of hij weet hij wat er met de brandstof werd gedaan, wordt nu onderzocht. Nochtans krijg je niet zo maar huisarrest en een enkelband om. Francis Wanten is ook voorzitter van Voka Limburg.

Als brandstoffenleverancier controleert Wanten twintig procent van de Belgische particuliere markt. Over zijn exacte link bestaat voorlopig nog geen duidelijkheid. “We lazen in de pers dat het onderzoek betrekking heeft op een klant van hem”, reageert Voka-woordvoerder Jeroen Verbeeck. “Wij vernemen bovendien dat zijn bedrijf Comfort Energy alle medewerking verleent in het onderzoek.”



De federale gerechtelijke politie ontmantelde een bende die zich bezighield met het ontkleuren van rode mazout. Er werden ontkleuringsinstallaties ontdekt in Gosselies en in Balen. Het gaat om grootschalige miljoenenfraude. Minstens twaalf personen werden woensdagavond opgepakt bij twintig huiszoekingen. Intussen zou dat aantal al zijn opgelopen. Ook in Nederland werden arrestaties verricht. Diesel voor huisbrandinstallaties is goedkoper dan diesels voor voertuigen. Daarom wordt de eerste rood gekleurd. Hoeveel mazout de bende ontkleurd zou hebben, is nog niet duidelijk, maar het gaat om tientallen miljoenen euro’s winst. De leden worden ook verdacht van btw-fraude en valsheid in geschrifte. De dadergroep is niet aan haar proefstuk toe. In 2014 en ook in 2017 werd dezelfde organisatie na onderzoek vervolgd en veroordeeld.