Huts investeert jaarlijks 8 mln in cultuur

Huts schilderij De ClerckHavenondernemer Fernand Huts gaat jaarlijks 0,5 procent van de omzet van zijn bedrijf Katoen Natie investeren in kunst. Op vandaag gaat het om 8,12 miljoen euro per jaar. Huts investeert nu al 0,35 procent van zijn omzet in kunst. Hij trekt dat bedrag op tot het gelijk ligt met wat heel Vlaanderen jaarlijks investeert in 21 Vlaamse musea. Een duidelijke statement naar de politieke wereld: investeer meer in cultuur.Huts zei een en ander bij de voorstelling van het boek “Politiek & schilderkunst, Hendrick De Clerck (1560-1630) en de keizerlijke ambities van de aartshertogen Albrecht en Isabella” van kunsthistorica Katharina Van Cauteren, een uitgave van Lannoo gesponsored door Huts. Tijdens de persconferentie citeerde hij uit een artikel uit De Tijd van vorige week. “Ik las daarin dat de 21 Vlaamse musea 8,12 miljoen euro werkingssubsidies krijgen van de Vlaamse overheid. Niet veel, hè. Ik dacht: laat ik er wat aan doen en dat bedrag matchen. Ik ga voortaan jaarlijks 8,12 miljoen investeren in de cultuurwerking van Katoen Natie. Tot nu schonk ik 0,35 procent van de omzet van het bedrijf aan onze cultuurwerking. Dat wordt 0,50 procent. Waarom doe ik dat? Omdat ik cultuur ontzettend belangrijk vind. Elke beslissing in mijn leven steunt op geschiedenis en cultuur. In mijn ogen is iedere beslissing van een entrepreneur de ontmoeting tussen verleden en toekomst. Je moet dus je verleden en de cultuur koesteren. Maar de middelen die de cultuursector van de overheid krijgt, worden steeds kleiner. Daar wil ik iets aan doen.”

Maar Huts blijft wel Huts. “Iedereen mag aankloppen, zegt hij. Kunstenaars, musea, instellingen. Maar ik beslis welk project ik steun. En ik ben ook de baas van het project. Dat moet heel duidelijk zijn.”

Voor Huts past het boek perfect in het vijfsterrenconcept dat hij heeft bedacht voor zijn cultuurwerking. Hij hanteert daarbij een aantal criteria: wetenschappelijke onderbouwing, gebruik van nieuwste technologieën, een band met de Vlaamse gemeenschap, creativiteit en ondersteuning door ondernemerschap. Voor Huts houdt ondernermerschap in dat je als ondernemer een grote rol speelt in de realisatie van een project, op alle niveaus.