Iconische Magritte haalt recordprijs van 17,5 miljoen euro

Het schilderij “L’empire des lumières” uit 1949 van de Belgische surrealist René Magritte is door Christie’s in New York geveild voor 20,5 miljoen dollar of omgerekend 17,5 miljoen euro. Het gaat om het hoogste bedrag ooit voor een Magritte. “L’empire des lumières” betekende een belangrijke internationale doorbraak voor Magritte nadat het in 1950 werd gekocht door de miljardair Nelson A. Rockefeller als cadeau voor zijn secretaresse, toen voor amper 500 dollar. Magritte zou daarna nog 15 schilderijen rond hetzelfde thema maken. In 1973 diende het thema ook als inspiratie voor het decor van de film The Exorcist. (Lees dit artikel zeker tot het einde.)Rockefeller, die van 1974 tot 1977 vice-president was van de Verenigde Staten, kocht het schilderij van Magritte nog voor het werd tentoongesteld. Hij schonk het cadeau aan Louise Boyer, zijn toenmalige vertrouwenspersoon en secretaresse. De verkoop werd geregeld door Alexander Iolas, een Griekse kunsthandelaar en vriend van Magritte. “Ik heb een mooie verassing voor jou, schreef Iolas aan de Belgische schilder, één van de belangrijkste verzamelaars heeft ‘L’Empire des lumières’ gekocht nog voor de tentoonstelling. Ik ben zeer tevreden want dat betekent veel belangstelling. Het zal de nijd oproepen bij de andere handelaren die hun neus ophaalden wanneer ik je werk verdedigde.”

Gestimuleerd door het commercieel succes maakte Magritte tussen 1949 en 1964 nog 15 gelijkaardige werken rond hetzelfde thema. Vele daarvan zijn nu te zien in musea zoals het Guggenheim, het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel. (Lees door onder de foto)

“L’Empire des lumières” diende als inspiratie voor de filmaffiche van de ook al iconische film ‘The Exorcist”

Toch was het schilderij niet het duurste van de veiling van maandag in New York. “Laboureur dans le champ” van de Nederlandse schilder Vincent Van Gogh bracht 81,3 miljoen dollar op. Van Gogh schilderde het schilderij van achter het raam van het sanatorium in Saint Rémy, waar hij in 1889 verbleef. Christie’s had het op 50 miljoen dollar geschat. Het record voor een Van Gogh bedraagt 82,5 miljoen dollar.

Indien iedereen die ons leest, ons ook steunt, staan we een stuk sterker. U kan dat doen vanaf één euro. En het duurt slechts één minuut. Alvast bedankt.