Iedereen (buiten Bart Verhaeghe) laat Uplace vallen

De Raad van State deelt geen kerstcadeaus uit. Zeker niet aan projectontwikkelaar Bart Verhaeghe. De Raad vernietigt het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor het Uplace project in Machelen. Zowat alle politieke partijen zijn er als de kippen bij om het mes dieper in de wonde te duwen. Uplace is voorbij, klinkt het. Verhaeghe zelf zegt nog steeds in het project te geloven. Hij wil ook een ‘hernieuwe’ invulling van het project overwegen.Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) had op 23 juli vorig jaar de milieuvergunning afgeleverd, maar die werd begin dit jaar geschorst. Het was wachten tot vandaag voor een uitspraak ten gronde. Volgens de Raad van State voorzien de nieuwe ruimtelijke plannen een “substantiële toename” van de toegelaten handelsopppervlakte in de Uplace-zone. “Aldus blijkt er een onjuiste verantwoording te zijn gegeven om geen tramlijn op te leggen en om het milieueffectrapport uit 2010 te gebruiken.”, aldus het besluit van de raadsheren.

Het project lijkt nu alvast politiek ten dode opgeschreven. Sp.a-fractieleider in het Vlaams parlement, Joris Vandenbroucke, noemt Uplace “een kreupel paard” dat nu eindelijk “de doodsteek” krijgt. Ook voor meerderheidspartijen Open Vld en CD&V betekent de vernietiging van het plan het einde van het project. Ook ondernemersorganisatie Unizo heeft het over een “genadeslag” en roept de Vlaamse regering op “voor eens en voor altijd een streep te trekken” door Uplace.

Projectontwikkelaar Uplace laat intussen weten de stekker niét uit het project te trekken. Het wacht op een beslissing van de Vlaamse regering. Uplace zegt zich constructief te willen opstellen en roept op om de bemiddelaar die is aangesteld, een kans te geven. Het bedrijf zegt ook bereid te zijn een “hernieuwde invulling” van het project te overwegen.