Ignace De Paepe in oog van mediastorm

postgebouw-gentDe projectontwikkelaar Ignace De Paepe, vooral bekend van zijn KBC-Toren in Gent, moet vanavond redelijk wat emoties tegelijkertijd verwerken. Zijn bedrijf MG Real Estate geeft in hartje Gent een walking dinner voor 500 gasten in een grote drijvende tent aan de Graslei om de opening van winkelcentrum Post Plaza in het vroegere postgebouw te vieren. Maar het feit dat hij zijn event, dat 10 dagen duurt, kon laten passeren als een cultureel gebeuren en slechts 1.500 euro moest betalen om de publieke ruimte in te nemen, stuit op heel wat verzet van hoofdzakelijk jonge bewoners van Gent.Het verzet tegen het feest eindigde met een oproep op Facebook om zoveel mogelijk partycrashers naar de Graslei te laten afzakken om het privéfeest van vastgoedontwikkelaar MG Real Estate te boycotten. Maar die ongenode gasten mogen zich verwachten aan een hapje en een drankje. Dat zegt bedrijfsleider Ignace De Paepe aan De Tijd. “Ik heb er nooit bij stilgestaan dat dit zo’n commotie zou veroorzaken.”

“Ik wil gewoon een feest organiseren voor de geslaagde renovatie van het Gentse postgebouw maar dat kon niet op de Korenmarkt. Op de Graslei kon het wel, maar dan op een ponton. Ik heb alle vergunningen.” aldus De Paepe. “Na overleg met mijn zoon en dochter – ik heb geen verstand van sociale media- heb ik beslist dat ik die mensen zal verwelkomen met een hapje en een drankje.”

“Het lijkt op een geval van ons-kent-ons, een ad-hoc beslissing à la tête du client”

Maar het hele verhaal krijgt nu ook een politieke allure. Het is nu immers duidelijk dat het privéfeest door het Gentse schepencollege vergund is als een “cultureel evenement”: een boekvoorstelling en de officiële opening van Post Plaza. En dat zet kwaad bloed bij onder andere oppositiepartij CD&V. “Het lijkt op een geval van ons-kent-ons, een ad-hoc beslissing à la tête du client. Er moet bij de stad Gent dringend een visie komen over wat kan en wat niet kan.” zo zegt CD&V gemeenteraadslid Veli Yuksel.