Waar is Martin Margiela ?

Het Parijse modemuseum, Palais Galliera, lanceert in maart 2018 een overzichtstentoonstelling van de invloedrijke Belgische modeontwerper Martin Margiela. De intrigerende Belgische ontwerper werkt momenteel actief samen met de gerenommeerde curator en modehistoricus Olivier Saillard om de retrospectieve vorm te geven. Het verhaal van de nu bijna 60-jarige Margiela is even boeiend als intrigerend. Naast een aantal oude krantenfoto’s is er slechts één afbeelding te vinden van de man. Ook over zijn verblijf zijn enkel geruchten te noteren.



Margiela wordt op 9 april 1957 geboren in Leuven uit een Poolse vader en een Vlaamse moeder. De jonge Margiela groeit op in het Limburgse Genk. In 1987 wordt hij assistent van Jean-Paul Gaultier. Een jaar later start hij samen met Jenny Meirens in Parijs zijn eigen label op 1994. Hij gaat ook ontwerpen voor Hermès. In 2002 verkoopt hij zijn eigen (merk)naam aan Renzo Rosso, de Italiaanse eigenaar van onder meer Diesel, Marni en Viktor&Rolf. In 2009 organiseert hij zijn laatste modeshow in Parijs.

Het Belang van Limburg heeft lang gezocht naar Margiela. Hij duikt op bij de beste Italiaan van Genk, bij merkenspecialist Donum in Hasselt, op de rommelmarkt in Tongeren en woont zelfs gewoon in Kessel-Lo. Een oud verhaal wil dat hij zich in 2009 terugtrok op een eiland, om te schilderen. Dat verhaal van het eiland is waar, aldus de krant. Het gaat om een eiland in de Seychellen. Van het vermogen van Margiela is geen spoor terug te vinden.