Is Paul Gheysens niet bang van een beetje censuur?

“De illegale Ghelamco arena. Als politici zich met voetbal bemoeien”. Dat is de titel van een nieuw boek over de bouw van het stadion van AA Gent dat normaal in december zou verschijnen bij uitgeverij Doorbraak. Maar als het aan projectontwikkelaar Paul Gheysens van Ghelamco ligt, komt het zo ver niet. Gheysens wil niet dat iemand het boek leest. Hij diende klacht in bij de Antwerpse rechtbank van Koophandel. Waar is hij bang voor? Dit lijkt op censuur. “Niets van, zegt zijn advocaat, dit is geen censuur. Wij beschermen onze merknaam.”Ignace Vandewalle is een vroegere parlementaire medewerker van Marc Verwilghen, Vincent Van Quickenborne (beide Open Vld) en LDD-politicus Jean-Marie Dedecker. Nu heeft hij zijn eigen bedrijfje B.Felt. Daar combineert hij ondersteunende diensten aan politici met onderzoeksjournalistiek. Vandewalle is de auteur van het nu omstreden boek. “Het boek is gegroeid uit onderzoek dat ik gedaan heb voor een Pano-aflevering voor de VRT. In het boek hou ik een pleidooi voor de politieke ontvoogding van de sport en schets ik hoe de wet op de overheidsopdrachten wordt overtreden. Ik viseer Ghelamco niet, ik heb er enkel voor gekozen om mijn boek op te hangen aan één specifieke case.” zegt hij in de krant De Morgen.

Volgens de uitgeverij is het nieuwe stadion er enkel kunnen komen “in financieel en politiek verdachte omstandigheden waarbij vriendjespolitiek primeert op de wet”

Het boek is nog niet verschenen. Hoe kan er dan al een klacht zijn? De eisers Ghelamco en Gheysens zelf baseren zich voor hun dagvaarding op de folder van Doorbraak waarin de publicatie aangekondigd wordt voor dit najaar. “Is het normaal dat in Gent grote bouwprojecten zonder aanbesteding worden cadeau gedaan? Welke vrienden werden bevoordeeld door burgemeester Daniel Termont bij de bouw van de Ghelamco arena? Wat is de rol van meester-fikser Jeroen Piqueur van Optima in het politiek-financiële kluwen achter de bouw van het Buffalo-stadion?”, leest de folder. Volgens de uitgeverij is het nieuwe stadion er enkel kunnen komen “in financieel en politiek verdachte omstandigheden waarbij vriendjespolitiek primeert op de wet”.

Volgens Gheysens is dat laster en eerroof. “We spreken ons niet uit over de inhoud van het boek, want dat hebben we nog niet gezien”, zegt Ghelamco-bestuurder Philip Neyt in de krant De Morgen. “Maar de titel insinueert al voldoende. Dit kan onherroepelijke schade aanbrengen aan ons merk. Bovendien zijn zowel Ghelamco als Ghelamco arena een beschermde merknaam. We konden niet anders dan bewarende maatregelen nemen.”

De rechtbank behandelt de zaak op 22 november. Gheysens vraagt een schadevergoeding van 500 euro per boek dat op de markt komt. Uitgever Karl Drabbe van Doorbraak is niet van plan te buigen voor de projectontwikkelaar.