Isabelle Santens verkoopt Xandres aan Franse Damartex

XandresDe Franse groep Damartex neemt het Vlaamse kleding distributiebedrijf Xandres volledig over van Isabelle Santens (57). Xandres is een belangrijke distributeur van de merken Xandres, Xandres Xline (grote maten) en Hampton Bay (jongeren). Met 150 personeelsleden haalt de groep een omzet van 31 miljoen euro, goed voor een cash flow van 0,7 miljoen euro.



Het beursgenoteerde Damartex was destijds vooral gekend als producent van het klassieke ondergoedmerk Damart maar groeide ondertussen uit tot een distributeur van kledij met onder meer de merken Damart, Maison du Jersey en Coopers of Stortford. Xandres van zijn kant haalt 41 % van zijn omzet uit de verkoop via 16 eigen winkels. 47 % wordt gerealiseerd via verkoop in partnerwinkels. Daarbij is het segment van de 50- en 60-jarigen een belangrijke doelgroep.

Isabelle Santens is de jongste dochter van baron Marc Santens. Die was decennia lang een Vlaams industrieel boegbeeld met het gelijknamige familiebedrijf Santens, producent van badtextiel, en daarnaast onder meer voorzitter van de toenmalige Kredietbank, nu KBC, het Vlaams Economisch Verbond en de zakenkrant De Financieel Economische Tijd. In 1985 kocht de familie Santens het modehuis Andres over van de Gentse familie Andries. Onder leiding van Isabelle Santens werd een lange weg afgelegd om het bedrijf terug rendabel te krijgen. Wanneer het bedrijf Santens ten onder ging aan concurrentie uit lage loon landen en fiscale fraude kon Isabelle Santens haar bedrijf Xandres vrijwaren. Santens is eveneens bestuurder van de telecom groep Proximus.