Ivan Sabbe verkoopt ISPC aan Nederlandse Sligro

(Foto: Wouter Van Vooren)

De horecaspecialist ISPC gaat over in Nederlandse handen. Ondernemer Ivan Sabbe verkoopt de versdistributeur aan de beursgenoteerde Nederlandse Sligro Food Group. ISPC verkoopt hoofdzakelijk aan horecaklanten en heeft vestigingen in Gent en Luik. In Brussel controleert ISPC de visgroothandel Océan Marée. Een overnamebedrag wordt niet bekend gemaakt. Vorig jaar haalde de groep een omzet van 86 miljoen euro tegenover 83 miljoen in 2015. Het overnamebedrag moet zich situeren tussen 8 en 12 miljoen euro.



De West-Vlaming Ivan Sabbe komt uit een ondernemersfamilie. Zijn vader startte destijds de tapijtenproducent Prado Carpets op. Ivan Sabbe bouwde begin deze eeuw de Duitse distributieketen Lidl uit in België. Daarna kwam hij in de belangstelling als politicus en Vlaams parlementslid voor LDD (Lijst Dedecker). In 2012 kocht hij ISPC over van de familie Fourcroy die fortuin maakte in de likeurindustrie. “In het bedrijf werkte veel gemotiveerd personeel, er was veel knowhow, maar de directie leek de weg wat kwijt, zo zei hij daarover. ISPC was wat te veel ‘speciale producten’ geworden en wat te weinig globaal aanbod voor horecazaken. Dat hebben we rechtgetrokken, we hebben de service uitgebreid en de zaak gerenoveerd.”

Het mag duidelijk zijn dat Sligro ambitie heeft in België. Eind november vorig jaar opende de Belgische koningin Mathilde nog een nieuw smaaklabo van Sligro in het Nederlandse Vleghel. Diezelfde dag werd afgesloten met de ondertekening van de vernieuwde sponsorovereenkomst tussen Sligro en de KBHB, de Koninklijke Belgische Hockeybond. Beide partijen hebben zich tot en met de Olympische Spelen van 2020 in Tokio aan elkaar verbonden. Begin vorig jaar nam Sligro ook al de Vlaamse horecadistributeur Java Foodservice over van de familie Claes.