Jeroen Piqueur gooit een lijntje naar Bart De Wever

Bart De Wever“Wat is er nu mis mee dat Daniël Termont op mijn trouwfeest was? Daniël is nog nooit bij mij thuis geweest, ik nog nooit bij hem. Maar is het stadsbestuur hier al komen eten? Ja. Is het stadsbestuur van Antwerpen hier al komen eten? Ja. Bart De Wever heeft hier al gezeten en ik heb een cadeau van hem gekregen. Een maquette van onze torens naast het MAS. Politici zien promotoren graag, hoor.” zo zegt Jeroen Piqueur in een interview met Het Laatste Nieuws. Het is voor het eerst dat één van de betrokkenen de naam van Vlaanderens machtigste politicus laat vallen in het dossier Optima.De banden tussen Optima en de stad Antwerpen zijn niet onbelangrijk. Eerder al lieten we u kennis maken met de merkwaardige constructie rond de vennootschap Land Invest. Volgens de nieuwswebsite Apache blijkt nu dat Land Invest Group in Antwerpen niet enkel gezamenlijke projecten deed met Optima Global Estate (Linstower aan de Tunnelplaats, torens Westkaai, Slachthuissite). De projectontwikkelaar heeft direct en indirect via haar dochterondernemingen en bestuurders ook voor ruim 10 miljoen euro kredieten openstaan bij de failliete Optima Bank. Dat is ruim de helft van de openstaande kredieten die momenteel nog in het dossier van de failliete bank zitten. Landinvest speelt dus een belangrijke rol in de afwikkeling van het Optima debacle te meer omdat Piqueur nog maar enkele dagen tijd heeft om zijn vastgoedpoot te redden. De kans is reëel dat Landinvest er op uit is een aantal projecten die samen met Optima werden uitgevoerd goedkoop in te pikken.

Optima olievlek deint uit tot Antwerpse politieke kringen

Piqueur zelf stelt dat het faillissement van zijn Optima Bank een politiek complot is. “Ik geef geen namen, maar uit politieke hoek wordt mij gezegd dat men via Optima iets probeert te bewijzen. Dat dit een breekijzer is om een voorbeeld te stellen voor het staatsgarantiefonds, dat voor Arco en het ACW is uitgedokterd. (…) Ik mag dat niet als waarheid verklaren, maar dat is mijn vermoeden. Ethias Bank had 70 miljoen euro verlies gemaakt toen ik ze overnam. Ze hadden het toen beter failliet laten gaan.”

Nog volgens Piqueur was Ethias een ware puinhoop. “Als ik u zeg dat de boterhammen letterlijk tussen de kredietdossiers lagen, dan overdrijf ik niet. Zowat het hele personeelsbestand was gelinkt aan een of andere PS’er. Anders mocht je er gewoon niet werken.”

Niet onbelangrijk in dit verhaal is dat ook Land Invest via het pensioenfonds Ogeon mee gefinancierd wordt vanuit de PS-cenakels.