Jeroen Piqueur ingehaald door zijn verleden

De gevallen Optima-topman Jeroen Piqueur werd in 2009 in Spanje veroordeeld tot 1 jaar en 9 maanden gevangenisstraf omdat hij een aantal personen manu militari uit een time sharing project in Alicante had laten drijven. Dat is voor Piqueur dubbel pijnlijk. Vooreerst omdat hij mede daardoor 4 maanden effectief kreeg in België. Maar des te meer omdat de Spaanse veroordeling terugkoppelt naar het verleden van Piqueur. De Optima-bankier wordt er van beticht zijn vermogen te hebben opgebouwd op basis van het frauduleuze fortuin van de Gentse gebroeders Parisis en de daaruit voortvloeiende time sharing projecten. Piqueur heeft zich daar altijd van gedistancieerd. “Ik ben in die zaken nooit veroordeeld.” luidde zijn eeuwig credo.



De Spaanse veroordeling werd opgespoord door het Gentse parket. Blijkbaar hebben de Spanjaarden die veroordeling nooit doorgegeven aan België. Piqueur heeft onmiddellijk gezegd dat hij niet op de hoogte was van enige veroordeling in Spanje. Nu heeft hij zich blijkbaar beter geïnformeerd en weet hij toch al iets meer. De veroordeling dateert van 2009 en gebeurde bij verstek. Piqueur heeft dus de hele Spaanse rechtsgang uitgeput. Sedert 2015 is de veroordeling volgens hem verjaard.

Jeroen Piqueur was aan het eind van de vorige eeuw actief in Spaanse vastgoedprojecten die zouden zijn opgebouwd met geld uit het fortuin van de broers oplichters Parisis. Piqueur heeft dat altijd ontkend. De time sharing projecten zorgden voor heel wat ongenoegen bij gedupeerde beleggers annex daaraan verbonden gerechtsprocedures. Piqueur zegt hij dat hij niet aanwezig was bij de omstreden uitdrijving van de “bezetters” uit de time sharing projecten. “Ik was wel in de buurt.” verduidelijkt hij in de krant De Standaard.