Jeroen Piqueur: “Nationale Bank zette mij onder druk”

Optima logoDe advocaat van de gevallen Optima-topman Jeroen Piqueur heeft de Gentse beslagrechter een video overhandigd die eind 2014 is gemaakt in de kantoren van de Nationale Bank van België. Volgens de advocaat is daarop te zien hoe Piqueur onder druk wordt gezet door de vorige en de huidige gouverneur van de Nationale Bank om zich persoonlijk borg te stellen ten belope van 20 miljoen euro voor Optima Bank. Tekent hij niet, dan stelt de Nationale Bank een speciale commissaris aan die alles kan blokkeren. Ik tekende onder druk, dus ongeldig, zo pleit Piqueur nu.De 20 miljoen borg van Piqueur kwam hier al meer ter sprake als inzet van harde juridische gevechten. Nu speelt Piqueur dus een video opname uit waaruit moet blijken dat hij bijna gechanteerd werd door de Nationale Bank om zich persoonlijk borg te stellen. Bij het begin van de vergadering wist hij blijkbaar niet dat de eis voor een persoonlijk borg op tafel zou worden gelegd.

Nog opmerkelijk, de video werd door de advocaat van Piqueur opgevraagd, en gekregen, bij de Nationale Bank. Die legt blijkbaar alle vergaderingen over gevoelige bankdossiers vast op video.

De tape moest vrijgeven worden op basis van de wet op de openbaarheid van bestuur en de privacywet. Op de video zijn de gouverneur Luc Coene en zijn latere opvolger Jan Smets te zien samen met Jeroen Piqueur, ex-voorzitter Luc Van den Bossche en ex-ceo Danny De Raymaeker van Optima Bank.