Jeroen Piqueur: “Ik heb niets fout gedaan”

Jeroen Piqueur, de oprichter van de Optima groep, met daarin de gevallen Optima Bank, gaf zijn eerste interview aan het weekblad Knack. Het is voor het eerst dat Piqueur spreekt na het faillissement van de Optima Bank. Enkele citaten over hoofdrolspelers.Geert Versnick
Geert Versnick

Over Geert Versnick, gedeputeerde voor Open VLD bij de provincie Oost-Vlaanderen, bestuurder bij Optima en beticht van belangenvermenging. Volgens Piqueur had zijn bank een tekort van 17 miljoen euro. Versnick hielp hem in de zoektocht naar die 17 miljoen euro. Versnick bracht Optima onder meer in contact met de provincie Oost-Vlaanderen.

Knack: Geert Versnick (Open VLD), Oost-Vlaams gedeputeerde én bestuurder bij Optima, had daarvoor een vergadering geregeld. Dat ruikt naar belangenvermenging.

PIQUEUR: Ik weet dat dit heel gevoelig ligt, dus laat me dit goed uitleggen. Ik ken Geert sinds 1986, hij is mijn buurman. We zijn vrienden, ik hoop dat dit zo zal blijven en daar lijkt het ook op. Ik heb Geert ooit gevraagd om bestuurder te worden, en hij heeft die rol altijd perfect vervuld. Op de raad van bestuur is natuurlijk meermaals overlegd hoe we die laatste 17 miljoen aan kredieten zouden kunnen financieren. Geert wist dat de provincie heel wat liquiditeiten had, en hij heeft voorgesteld om de directeur van Optima Bank, Danny De Raymaeker, in contact te brengen met deputé Alexander Vercamer (CD&V) en de financieel verantwoordelijken. Er is bij de provincie met een zeker enthousiasme naar ons dossier gekeken, maar men verkoos te wachten om het geld te storten tot we onze jaarrekening hadden ingediend. Heeft Geert daarmee iets fouts gedaan? Nee. Heb ik daarmee iets fouts gedaan? Nee.

Luc Van Den Bossche
Luc Van den Bossche

Over Luc Van den Bossche, gewezen SP.a minister en topman van Optima na de overname van de socialistische Ethias Bank.

Knack: Net voor het faillissement stapte Van den Bossche op bij Optima en verspreidde hij een persmededeling waarin hij zijn handen wast in onschuld. Voelt u zich door hem in de steek gelaten?

PIQUEUR: Ja. (stilte) Ik vind wat Luc Van den Bossche heeft gedaan not done. Ik vind niet dat je ergens twee, drie jaar op de barricaden gaat staan en dan wegvlucht als het wat spannend wordt. Daarmee heeft hij ook zichzelf schade berokkend.

Trouwens, het is niet dat omdat je ontslag neemt dat je als ex-bestuurder geen enkele aansprakelijkheid meer hebt. Bestuurders moeten kwijting krijgen voor hun beleid, en dat heeft Van den Bossche nog niet gehad.

Termont
Daniël Termont

Over de Gentse SP.a burgemeester Daniël Termont, die al dan niet een goede bekende is van Piqueur.

Knack: Eerst zei hij dat hij u niet kende, toen lekte uit dat hij u tijdens een huwelijksspeech een ‘goede vriend’ had genoemd, daarna verklaarde hij dat hij bijna iedereen een goede vriend noemt…

PIQUEUR: Termont was niet alleen op mijn huwelijksfeest, in 2003 was hij ook op de begrafenis van mijn eerste vrouw. Zou u dat willen schrijven alstublieft? En is het zo abnormaal… (slikt, krijgt tranen in de ogen) Excuseer. Ik heb tien jaar hard gewerkt aan de totstandkoming van het Ghelamco-project, het voetbalstadion van AA Gent. Ik heb gezorgd voor de grond, de bouwvergunning, de bestemmingswijziging en ik onderhandelde met toenmalig Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) over het ontsluitingsplan voor het verkeer. Toen alles rond was, ben ik eruit gestapt omdat mijn rol uitgespeeld was. Ik ben projectontwikkelaar, geen bouwondernemer. Maar om dat project te realiseren heb ik tien jaar intens samengewerkt met Daniël (Termont) en Ivan (De Witte, voorzitter van AA Gent).

Knack: Waarom zegt Termont dan dat hij u niet kent?

PIQUEUR: Dat begrijp ik ook niet. Maar voor alle duidelijkheid en in tegenstelling tot wat in de pers stond: Daniël is nóóit op mijn boot geweest. Hij is ook nóóit bij mij thuis geweest en ik ook nóóit bij hem thuis.

Knack: Hebt u Termont recent nog gehoord?

PIQUEUR: Na het faillissement heeft hij mij gebeld vanuit Sint-Petersburg om te vragen wat er allemaal aan de hand was. Sindsdien niets meer.