Jeroen Piqueur: “Ik zal vechten als een leeuw”

Zes maanden terug werd de Optima Bank failliet verklaard na een onderzoek door de Nationale Bank. Maar gewezen Optima-topman Jeroen Piqueur geeft geen krimp. Hij houdt zijn onschuld staande en is zich van geen kwaad bewust. “Toen ik mijn boterham verdiende, heb ik dat niet weggestoken. Maar als dat niet meer het geval is, dan is dat ook maar zo. Ik ga mezelf niet verhangen wegens het onrecht dat me is aangedaan… Ik zal vechten als een leeuw.” zegt hij in een interview met de krant De Standaard.Machtsmisbruik. Zo noemt Piqueur de handelswijze van de Nationale Bank. “We stonden al bijna vijf jaar onder toezicht en kregen sinds de overname van Ethias Bank maandelijks controle. En plots doet de Nationale Bank dan een inspectie. Ik heb die inspecteur nooit gezien, de meeste directieleden en bestuurders ook niet. 90 procent van de fouten die de inspectie vaststelde, bleek achteraf geen fout te zijn. En toch besliste de Nationale Bank op basis van dat inspectieverslag ons failliet te doen gaan.”

Als een toezichthouder op die manier zijn macht misbruikt, dan kunnen ze morgen bij Merit Capital of om het even welke financiële instelling die onder toezicht staat, de stekker eruit trekken.”

Wanneer de journalist van de krant hem vergelijkt met de ‘Wolf of Wall Street’ reageert Piqueur gepikeerd. “Ik? Een beetje serieus blijven toch. Ik ben al zeker geen cocaïnegebruiker. Voor de rest hou ik van mooie auto’s. Boten heb ik altijd al gehad, al 21 jaar…. Iedereen heeft recht op zijn passie. Ik stel vast dat de media dat zeer belangrijk vinden. Mijn dossier heeft veel meer aandacht gekregen dan de teloorgang van ING Bank, met haar duizenden medewerkers. Bij mij gaat het zelfs niet over het bedrijf Optima. Het gaat over Jeroen Piqueur. ( Richt zich tot de fotograaf:) Als u foto’s neemt, denk dan aan dit horloge. Dat is voor sommige media nieuws. Het uurwerk van Jeroen Piqueur is nieuws. Hoe ver kunnen we gaan?”