Jerry Seinfeld en de Porsche-hype

seinfeld-collection-speedsters-group-0008-bh-110 miljoen dollar. Dat is ruwweg de opbrengst van de veiling van drie iconische Porsches uit de verzameling van de Amerikaanse tv-ster Jerry Seinfeld. De Amerikaanse acteur staat bekend als één van de meest fervente verzamelaars van oude Porsches. En het is nu precies dit segment van de oldtimer markt die aan het exploderen is. Seinfeld weet dus wat hij doet. Hij laat de veiling over aan het gespecialiseerde bureau Gooding & Company. Die maakte ondertussen een catalogus bekend met maar liefst 18 Seinfeld-Porsches waarvan verzamelaars wild worden. De veiling is gepland voor 11 maart.Jerry Seinfeld gebruikte zijn verzameling Porsches onder meer in de productie van zijn format “Comedians in Cars Getting Coffee”. De verzameling van Seinfeld is volledig afgewerkt. Alle modellen zijn zo getrouw mogelijke gerestaureerd. De vraag naar oldtimer Porsches ging de voorbije jaren enkel in stijgende lijn, ook als gevolg van grote belangstelling van Chinese collectioneurs en miljonairs. Sommigen waarnemers stellen nu dat de Seinfeld-veiling het einde van die hype zal inluiden.

Pronkstuk van de veiling is de blauwe 955 550 Spyder, één van de meest begeerde wagens die het bedrijf ooit maakte. De wagen kan 6 miljoen dollar of meer opbrengen. Een blauw-groene 1958 356 A GS/GT Carrera Speedster kan dan weer 2,5 miljoen dollar opbrengen. Specialisten zeggen dat de wagen klaar is voor gebruik in een race. Onderaan de ladder staat de 1974 911 Carrera 3.0 IROC RSR. Die moet goed zijn voor 1 miljoen dollar.

Waarom Seinfeld zijn wagens verkoopt? Naar eigen zeggen is het tijd dat ook andere mensen er kunnen van genieten. Maar daar zal dan wel een prijskaartje aan hangen.