Johan Beerlandt neemt zwalpend Flamant over


Johan Beerlandt neemt samen met de bouwgroep Besix de interieurspecialist Flamant uit Geraardsbergen over van de gelijknamige familie. Bedoeling is dat Beerlandt, voorzitter en aandeelhouder van Besix, persoonlijk intreedt in het kapitaal van Flamant. De interieurgroep, vooral bekend omwille van zijn duurdere witte meubelen, maakt al een aantal jaren verlies. De komst van Beerlandt moet zorgen voor een doorstart. De 79 werknemers behouden hun job.


Flamant, opgericht in 1978 en sinds 2007 hofleverancier, ontwerpt en verkoopt allerlei interieurproducten, zoals meubelen, verlichting, decoratie en wandbekleding. Het bedrijf heeft zes eigen winkels (vijf in België en één in Parijs), en zijn producten worden ook verkocht in meer dan 200 winkels wereldwijd.Op het hoogtepunt, in 2008, boekte Flamant een omzet van 44 miljoen euro. “In de nasleep van de economische crisis was het bedrijf echter genoodzaakt herstructureringen door te voeren, wat zorgde voor een forse daling van het omzetcijfer”, zo staat in een persbericht. In 2016 bedroeg het verlies op groepsniveau 2,5 miljoen euro.

Flamant opende onlangs een procedure van gerechtelijke reorganisatie en wordt in eerste instantie overgenomen door Besix. Financiële details worden niet vrijgegeven. Besix zet met de overname zijn eerste stappen op de retailmarkt, wat past in zijn strategie om de activiteiten te diversifiëren. Besix-topman Rik Vandenberghe noemt Flamant “het referentiemerk in Europa voor elegante en tijdloze interieurs”. “We zijn ervan overtuigd dat Flamant op dat vlak alle potentieel heeft en internationaal nog verder kan groeien”, aldus nog Vandenberghe.

De overname heeft geen gevolgen voor het personeel, de winkels, de klanten of de dienstverlening van Flamant. Er komt wel een nieuwe CEO: Kurt Moons, die eerder aan het hoofd stond van ondernemingen als Brantano, Santana en de Eddy Merckx Group. Alex Flamant, de oprichter van de onderneming, blijft aan boord als creatief directeur.