Johnny Hallyday: 250 miljoen euro

In Frankrijk is de zanger Johnny Hallyday overleden. Bij de artiest werd vorig jaar longkanker vastgesteld. Hij werd 74 jaar. Hallyday heet met zijn echte naam Jean-Philippe Smet en heeft een Belgische vader. Als zanger boekte hij onder meer successen met ‘Gabrielle’, ‘Johnny lui dit adieu’, ‘Ma guitare’, ‘Excusez-moi partenaire’ en ‘Pour moi la vie va commencer’. Algemeen wordt gesteld dat hij rock & roll introduceerde in Frankrijk. In totaal werden van zijn platen meer dan 110 miljoen exemplaren verkocht. Het vermogen van Hallyday wordt geschat op 250 miljoen euro.



Hallyday is één Frankrijks grootste sterren maar bleef buiten de Franstalige wereld een onbekende. De Franse regering reageerde meteen op het nieuws: “We hebben allemaal iets van Johnny in ons”, zegt president Emmanuel Macron. “Van Johnny Hallyday vergeten we noch de naam, noch het gezicht, noch de stem, noch zijn opvoeringen, die, met zijn ruwe en gevoelige lyriek, vandaag volop tot de geschiedenis van het Franse chanson behoren. Hij heeft een deel van Amerika in ons nationale pantheon gebracht.” En hij vervolgt: “Over de generaties heen heeft Hallyday zich in het leven van de Fransen gegrift. Hij heeft hun harten veroverd door de generositeit waarvan zijn concerten getuigden.”

In 2016 hield de zanger nog een tournée onder de titel “Rester Vivant Tour”. Die bracht 16 miljoen euro op. Hallyday werd geboren in 1943. Hij trouwde vijf keer, onder meer met de actrice Sylvie Vartan. Hij heeft een zoon en een dochter.